България ще има нова наредба за асистирана репродукция

След отправен въпрос от народния представител от Продължаваме промяната Йорданка Костадинова към министъра на здравеопазването Асена Сербезова стана ясно, че е подготвен проект на наредба по отношение на лечението на стерилитета и асистираната репродукция.

България ще има нова наредба за асистирана репродукция

На какъв етап е изготвянето на новата наредба за дейностите на асистираната репродукция, в какви срокове се очаква тя да бъде издадена и обнародвана и как ще бъдат защитени правата на българските граждани при получаването на този вид медицинска услуга, попита Костадинова от трибуната на Народното събрание. Въпросите са възникнали след среща на народния представител с фондация „Искам бебе” и сдружение „Зачатие. 



По думите на Костадинова на 20 юни 2007 година е въведена Наредба № 28, с която се утвърждава медицинският стандарт за асистирана репродукция, регулира се изцяло дейността на лечебните заведения, които осъществяват дейности по осигуряване, използване и съхранение на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи и се гарантира получаването на качествена и безопасна медицинска услуга.  На 21 април 2020 година тази наредба е отменена поради нарушение на административно производствените правила. „През 2007 година, тъй като сме влезли в ЕС и за да отговаряме на стандартите, тази наредба е трябвало да бъде написана и приета, но не е имало време да се обнародва. Затова 13 години по-късно тя е отменена, две години вече в България няма такава наредба по отношение на лечението на стерилитета и по този начин влизаме в нарушение на действащото българско и европейско законодателство и не отговаряме на европейските директиви” – заяви пред Добрич онлайн Йорданка Костадинова и допълни, че тази наредба си сътрудничи с Фонда за асистирана репродукция. „Нашият по-нататъшен приоритет е той да достигне до повече хора и да могат да се възползват от него, защото пари има” – категорична беше тя. 

От трибуната на Народното събрание здравният министър Асена Сербезова отговори, че е предприела необходимите действия по изготвяне на проект на наредба за асистирана репродукция, който е бил приет от ръководството на Министерството на здравеопазването на 17 февруари. „Нормативният акт е изготвен в голямата си част от експертния съвет по акушерство и гинекология, като сме взели предвид становището на Изпълнителната агенция „Медицински надзор”, както и експертизата на водещи специалисти по асистирана репродукция в нашата страна” – заяви Сербезова и допълни, че с проекта се осигурява работата на лечебните заведения, осъществяващи дейности в тази динамично развиваща се сфера. 

Проектът за наредба за дейностите по асистирана репродукция, заедно със справките за съответствие с европейското право, са изпратени на работната група по здравеопазване към Съвета по европейските въпроси за становище. „Незабавно след получаването на това становище, проектът на наредбата ще бъде публикуван за 30-дневно обсъждане” – каза в заключение  Асена Сербезова.