И в България се отбелязва инициативата Нощ на книгите за Хари Потър

Осмата световна Нощ на книгите за Хари Потър е днес, на 3 февруари 2022 г., а темата ѝ е "Магически пътешествия".

И в България се отбелязва инициативата Нощ на книгите за Хари Потър

10 областни града в България се включват в инициативата. Това са София, Враца, Варна, Хасково,Бургас, Ловеч,Монтана,Русе, Кърджали и Добрич.



Традицията на глобалната инициатива е да Нощта да се отбелязва всеки първи четвъртък на месец февруари, а тази година е оше по-специална за всички фенове на книгите за Хари Потър, защото на 26 юни се навършват 25 години от излизането на първия том на английски език.

 

Основната цел на кампанията е създаване на възможност за младите читатели да се потопят в света на книгите и насърчаване на интереса им към четенето. Истински феномен в съвременната детска литература, поредицата за Хари Потър успява всяка година да привлече милиони млади хора към книгите, разпространявайки послания за толерантност, емпатия, вълшебната сила на приятелството, а всички национални чествания в рамките на Нощта са обединени около основното послание – необходимостта от мотивация на детския интерес към книгите.

В Добрич събитието ще се проведе тази година на 12.02. Тогава (пада се в събота) от 16,00 часа, ще се съберат всички фенове от Добрич, за да споделят магията и да отпразнуват 25-годишнината на Хари Потър и Философския камък. С прекрасната поредица на Дж. К. Роулинг ще се случи вълшебно пътешествие чрез омагьосващи игри, вълшебни минути за четене, викторини и много изненади. Участието е с предварително записване и изисква валидна читателска карта. Местата са ограничени. Събитието ще се проведе при спазване на всички епидемиологични мерки. За записване: на място в сектор Работа с деца, на e-mail: kids@libdobrich.bg, както и на телефон: 058 602574