"Есетере": На база законовите изисквания сключваме договори за транспортиране и депониране на тревния отпадък

От дестилерията изпратиха своето становище

"Есетере": На база законовите изисквания сключваме договори за транспортиране и депониране на тревния отпадък

Писмо до кмета на Добрич Йордан Йорданов, Общинския съвет на Добрич, областния управител Красимир Кирилов и Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна са изпратили група добричлии. То е входирано от Веселин Стоянов, Галина Димитрова, Иван Петров, Николай Мирчев и Пенка Иванова, а причината - системното обгазяване на Добрич и разкриване на нерегламентирани сметища. 



Група добричлии изпратиха писмо до институциите заради системното обгазяване на града

В писмото се посочва, че преди три дни в различни части на Добрич се е усещала задушлива миризма, получена от изгарянето на отпадъка при преработка на лавандула. Стъблата и стърнищата съдържат остатъчни етерични масла, които при изгаряне се освобождават във въздуха и обгазяват различни райони на града. 

Обгазяването през тъмната част на денонощието на Добрич не се дължи на пожара, възникнал на Депото за неопасни отпадъци край село Богдан. Припомняме, че това беше становището на Община Добрич по повод оплакванията на жителите на областния център от неприятна миризма и дим, които се усещат в града всяка вечер.

Община Добрич: Сметището за неопасни отпадъци при село Богдан не е причина за димната завеса на територията на града

Във връзка с твърдението, че се усеща задушлива миризма, получена от изгарянето на отпадъка при преработка на лавандула, от "Есетере" изпратиха своето официално становище: