Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на обвиняем от Добрич за държане на наркотици с цел разпространение

Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на обвиняем от Добрич за държане на наркотици с цел разпространение
При полицейска операция срещу наркоразпространението в Добрич била извършена и проверка в жилище, обитавано от Симеон Д. В апартамента служителите на МВР открили 5,43 г хероин, 3,08 г метамфетамин, 3 електронни везни, полиетиленови пликове, фолио и найлонови торбички, 2 чужди лични карти и 7 мобилни телефона.

На Симеон Д. е било повдигнато обвинение за държане на високорисков наркотик, с цел неговото разпространение. От снети по делото показания става ясно, че свидетели са се снабдявали с упойващи вещества от Симеон, като при липса на пари оставяли в залог личната си карта или телефон.


44-годишният мъж има 6 предходни присъди, за които е реабилитиран: за кражби, увреждане на чуждо имущество, нанасяне на телесна повреда, притежание без разрешение на боеприпаси. Последният му досег с правосъдието е от 2017 г., когато е шофирал след употреба на кокаин, но е освободен от наказателна отговорност и му е наложена глоба.


Представителят на Апелативната прокуратура настоя пред въззивната инстанция, че единствено най-тежката мярка за неотклонение би сложила край на упоритата престъпна деятелност на Симеон, свързана с разпространение на забранени вещества на обществени места. Става дума за два различни вида наркотици, в големи количества, средства за дозирането им и заложени предмети във връзка с продажбата на хероин, аргументира се държавното обвинение.


Според адвоката на обвиняемия, липсват доказателства, от които да се направи извод, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление. Симеон отказа да участва в производството пред Апелативния съд.


Съдебният състав счете, че са събрани достатъчно доказателства за извършеното от обвиняемия противоправно деяние. Те дават основание да се приеме с висока степен на вероятност, че намерените наркотични вещества са негова собственост, а количеството указва предназначение не само за лична употреба. Наличието и на други предмети затвърждава извода за съпричастността на задържания. Втората инстанция стигна до извода, че при по-лека мярка за неотклонение Симеон може да извърши ново престъпление, свързано с разпространение на наркотици. Има опасност и да се укрие от правосъдието, заради тежестта на обвинението и предвиденото наказание.


С тези мотиви Апелативният съд потвърди определението на Добричкия окръжен съд и най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо обвинения в притежание на наркотици с цел разпространение Симеон Д.


Определението на въззивния съд не подлежи на обжалване.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+