В Добрич обмислят сватбените ритуали да бъдат на открито, ако обстановката с коронавируса се влоши

Препоръката на специалисти е хората да не се подават на паника и да спазват лична хигиена с цел превенция на коронавируса

В Добрич обмислят сватбените ритуали да бъдат на открито, ако обстановката с коронавируса се влоши

Сватбените ритуали, планирани в залата на ОП “Обреден дом” в Добрич да бъдат изнесени на открито, ако обстановката с коронавируса в страната се влоши. Това обмислят от Общинското предприятие, съобщи директорът му Румена Маринова в отговор на запитване от Добрич Онлайн. Целта е да не се събират значителен брой хора на едно място в затворено помещение. 



“Идеята е, ако ситуацията се влоши в страната и областта,  евентуално сватбеният ритуал, който е в залата да го изнесем на открито. Това ще се решава в ход и разбира се след допитване до младоженците”, уточни Румена Маринова.

Тя увери, че са осигурени дезинфекциращи средства при посещението на младоженци и техните гости в Обредния дом, хигиенизират се помещенията и вратите на входа. Засега няма двойки, отказали се да узаконят своята връзка заради COVID-19. До момента за месец март са записани две сватби с официална церемония, планирани за 21 и 28 март. Едната от тях ще се проведе в сватбената зала на Обредния дом, а другата ще бъде изнесена в заведение на Добрич.

От Обредния дом нямат касателство при последващото организиране на сватбените тържества в ресторантите. 

Заради установените в България първи случаи на коронавирус са отменени всички културни събития на закрито в цялата страна, кинопрожекции и прояви с участие на деца. Апелът е да се избягват масови мероприятия с цел превенция на заболяването. Добрич Онлайн се свърза с телефонния номер на Министерството на здравеопазването за въпроси, свързани с коронавируса, за мнение относно провеждането на сватбени тържества, на които в повечето случаи присъстващите са над 50 човека. 

“Това събиране във всички случай предполага тесни контакти между хората. В такива ситуации, каквато е тази с коронавируса, би трябвало до голяма степен да бъдат ограничени такива мероприятия”, отговориха от денонощната телефонна линия. 

Въпросът коментира и областният управител Красимир Кирилов, който е и председател на Областния координационен щаб за превенция и недопускане на  COVID-19:

“Сватбените ритуали са частни събития и е решение на всеки един от нас като личности да проявим отговорност в една такава изострена епидемиологична обстановка. Държа да отбележа, че в момента по данни на Регионалната здравна инспекция расте и броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. Областният управител няма правомощия да наложи забрана за частни събития. Затова препоръката ми, както и на всички медицински специалисти, е да се отлагат събития и мероприятия, при които има струпване на хора на едно място”

В заключение Кирилов апелира хората да не се поддават на паника и да спазват препоръките на специалистите за лична хигиена, да не се предприемат пътувания в държави с повишена заболеваемост, различни събития от частен и стопански характер да бъдат отложени, защото няма нищо по-ценно от здравето на всеки човек.