БАБХ регистрира огнище на инфлуенца по птиците в България

От Българската агенция по безопасност на храните са констатирали първо огнище на Инфлуенца по птиците в България за 2020 година.

БАБХ регистрира огнище на инфлуенца по птиците в България

Националната референтна лаборатория е потвърдила огнището на високопатогенна Инфлуенца H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици в гр. Раковски, обл. Пловдив. В момента на регистриране на огнището във фермата се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи.



Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията.

Определени са 3-километрова предпазна зона (гр. Раковски) и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект (общ. Брезово - с. Отец Кирилово, с. Драганово, с. Борец, с. Пъдарско, общ. Раковски – с. Момино село, с. Стряма, с. Шишманци, с. Болярино общ. Калояново – с. Главатар, общ. Марица – с.Ясно поле, с. Манолско Конаре, с. Трилистник).

В 3-км зона са разположени 25 ферми с птици  (136 669 патици-мюлари ), а в 10-км зона - 24 ферми с птици  (167 349 патици-мюлари и 127 550 кокошки). В и от зоните търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол, забранява се организиране, провеждане на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

От Българската агенция по безопасност на храните припомнят, че последното огнище на заболяването в България беше регистрирано през месец април 2019 година. В страната се изпълнява засилен надзор в птицефермите, уверяват от агенцията. 

Огнища на същия щам високопатогенна Инфлуенца H5N8 в Европа се регистрират от края на 2019 година. Нотифицирани са 31 огнища при домашни птици - Полша – 20 ферми и задни дворове, Словакия - 3 лични стопанства, Унгария – 4 огнища, Румъния – 2, Чехия  - 1 и Украйна - 1.  

Снимката е илюстративна