Детските заведения не преустановяват работата си при обявената грипна епидемия

Детските заведения не преустановяват работата си при обявената грипна епидемия, съобщават от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Детските заведения не преустановяват работата си при обявената грипна епидемия

Медицинските специалисти с помощта на учителите ще провеждат ежедневен филтър. Откритите болни деца ще се връщат по домовете, а заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.



Припомняме, че грипна ваканция е обявена от утре до 4 февруари, включително, в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево. Превантивната мярка е заради увеличаване броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. 

Грипна ваканция е обявена в три общини на област Добрич

От РЗИ посочват още, че ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява голяма част от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.

В болниците на Добрич, Балчик и Генерал Тошево спират плановите операции и свижданията

Съветите са - oграничaване на посещенията при  масови прояви и на места, на които се събират много хора, избягване на контакт с болни хора, спазване на  добра лична и битова хигиена.

При поява на симптоми, характерни за заболяването веднага се консултирайте с личните си лекари и не се лекувайте сами.