Футболни фенове опитаха да нарушат обществения ред на стадиона в Балчик по време на финал от "Купата на България"

Фенове на ПФК "Левски", гр. София са преодолели оградата на сектора, в който се намират и са се отправили към агитката на ФК "Спартак 1918" гр. Варна по време на финал от "Купата на България" в град Балчик, съобщават от МВР – Добрич.

Футболни фенове опитаха да нарушат обществения ред на стадиона в Балчик по време на финал от "Купата на България"

На 25 септември, от 16.00 ч. на градския стадион в гр. Балчик, се е провела футболна среща - 1/16 финал от "Купата на България" между отборите на ФК "Спартак 1918" гр. Варна и ПФК "Левски" гр. София. Срещата се  е охранявала от частна охранителна фирма, притежаваща лиценз за дейността си. За осигуряване на добър обществен ред преди, по време и след провеждане на футболната среща, в спортната зона около градския стадион и по маршрута на придвижване на привържениците на двата отбора, е бил изготвен план, утвърден от директора на ОДМВР - Добрич, като в охраната са участвали МВР - Добрич, ЗЖУ - Варна и СПС - Варна. На мача  са присъствали около 1 500 привърженици на символичния домакин в тази среща - отбора на ФК "Спартак 1918" гр. Варна. Те са били разположени в сектор в източния край на трибуната, а феновете на ПФК "Левски" гр. София - около 500 души, в сектор в западния край. По време на срещата е била обособена буферна зона между двете агитки, която е била охранявана от ЧОФ. Първото полувреме на срещата е преминало без инциденти и прояви на футболно хулиганство. През второто полувреме  са започнали  провокации между двете агитки, изразяващи се в употреба на нецензурни думи, жестове и използване на пиротехнически изделия от страна на феновете на ПФК "Левски" гр. София. 



Около 17.30ч. охранителната фирма е поискала помощ, тъй като фенове на гостуващия отбор - ПФК "Левски" гр. София са преодолели оградата на сектора, в който се намират и са нахлули в буферната зона. Преминаването през загражденията е станало поради недобре укрепени метални пана, които вследствие на упражнения натиск от страна на феновете, са изкривили държащите ги метални колове. Феновете са нахлули в буферната зона, като са се отправили в посока сектора на агитката на  ФК "Спартак 1918" гр. Варна. След влизането на стадиона на полицейските служители, привържениците на ПФК "Левски" гр. София са се върнали в сектора си. 

До края на футболната среща между секторите на двете агитки, е била изградена буферна зона от полицейските служители, които не са допуснали нарушаване на обществения ред и физически контакт между привържениците и агитките на двата отбора. Няма пострадали служители и зрители. След приключване на футболната среща, извън стадиона, феновете на двата отбора са били изолирани с помощта на полицейските сили, като не е било допуснато съприкосновение между тях. Във връзка с възникналото напрежение на стадиона са установени и проверени общо 31 автомобила и 87 лица от полицейските служители. 

За случая е уведомена Районната прокуратура в Балчик и е образувана проверка за установяване на феновете, участвали в опита за нарушаване на обществения ред на стадиона в Балчик.

Снимка: clubz.bg