Герман Германов: Липсва каквато и да е връзка между образованието и бизнеса

На провело се днес заседание на Областната комисия по заетост бе обсъден план-приема за новата учебна година. Една от темите на днешната среща бе орязването на паралелки в едни училища за сметка на други. Друга интересна тема, която бе коментирана е тази дали да се създаде 6 професионална паралелка в езиковата гимназия в Добрич или да се замени с такава една от езиковите.

Герман Германов: Липсва каквато и да е връзка между образованието и бизнеса

 „Всяка година се събираме, обсъждаме как децата намаляват и как трябва да режем паралелки и за поредна година се опитваме чрез административни мерки да ограничим желанието на децата и родителите”, заяви Герман Германов – главен секретар в Търговско промишлената палата в Добрич. Той сподели, че според него няма как едно дете да бъде накарано да отиде да учи в професионална паралелка при положение, че е решило да се занимава с езици.



„Дайте да отрежем всички езикови гимназии, да кажем не ни трябват, въпреки че знанието не на един, а на 2 езика вече не е някакъв плюс. Това е нещо, което бизнесът смята за абсолютно необходимо, а всички допълнителни знания нататък са в плюс. Едва ли някой от вас ще ми каже, че нивото на езикови знания в ЕГ „Гео Милев” е сравнимо с нивото, на което се учи езика в една професионална гимназия”, каза Германов. „Ние можем да режем паралелки, но няма да накараме децата да учат професии, които не желаят”, допълни той.

По негови думи в Добрич и в  цяла България няма пазар на труда, защото няма реални хора, които да работят.  „Имаме едни хора, които са регистрирани в бюрата по труда, които изобщо нямат никакво желание да работят, да си търсят работа или да се квалифицират  и преквалифицират. Не случайно в последните години се чудим с кого, какви спогодби да сключваме, за да внасяме работници, но това е така, не защото ние го искаме. Такава е тенденцията навсякъде, през този етап са минали и други държави”, каза Герман Германов. Той сподели, че няма откъде да бъдат намерени допълнително деца, но и няма как те да бъдат задържани след завършването на средното си образование тук.  „Нека не се опитваме математически да сметнем – 120 деца не ни стигат, затова ще отрежем точно там, където има най-голямо желание.  Децата или ще се преместят в същите такива гимназии, обаче в съседни градове или ще потърсят частни училища. В същото време всички знаем, че в  курортите има недостиг на всякакви кадри - екскурзоводи, администратори и дори камериерки”, допълни той. 

Според Германов е по-добре децата, които получават добра езикова подготовка да получат и професия, която ще бъде много полезна в развитието на туристическия бизнес. „Трябва да мислим не къде да режем и как да режем, а как от това, което имаме все още и като професионални и други паралелки да изкараме накрая продукт, който поне малко да отговаря на нуждите на работодателите. Произвеждаме една купчина икономисти  и юристи, половината, от които работят като продавач-консултанти и шофьори на такси, но това не е защото така искат, а защото има сбъркано в целия процес на образованието”, заяви той.

По негови думи липсва каквато и да е връзка между образованието и бизнеса и не трябва да се съкращават паралелки, към които има  интерес, защото няма как на сила децата да бъдат накарани да учат, това което не желаят. Единственият начин да работят заедно бизнесът и училището е бъдат организирани колкото може повече стажове и практики, за да могат учениците да се научат да работят в реална среда, посочи той. Германов е на мнение, че само по този начин ще бъде решен проблемът с липсата на кадри.