МИГ Добричка подписа споразумение, с което са предоставени 2 933 000 лв. за подпомагане на земеделски стопани и предприемачи

Представиха стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ Добричка в помощ на земеделските стопани и предприемачи.

МИГ Добричка подписа споразумение, с което са предоставени 2 933 000 лв. за подпомагане на земеделски стопани и предприемачи

Инж. Тошко Петков, кмет на Община Добричка, представи екипа на местната инициативна група - Надежда Василева, изпълнителен директор, Нели Събева, експерт в местната инициативна група и Правда Димова, експерт - консултант при разработването и подготвянето на стратегията. 




Припомняме, че през 2017 г. Сдружение МИГ Добричка изготви и прие своята Стратегия за водено от общностите местно развитие (ВОМР) и кандидатства за финансирането й със средства от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

На 5 април бе подписано бе подписано споразумение между Управляващия орган на ПРСР – Министерство на земеделието, храните и горите и Сдружение МИГ Добричка за предоставяне на финансова помощ по Мярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за ВОМР“ от ПРСР, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

По силата на споразумението, на МИГ Добричка са предоставени средства в размер на 2 933 000 лв., с които да подпомогнат земеделски стопани и други предприемачи за финансиране на дейности, допринасящи за изпълнение на стратегията за ВОМР. За тези средства могат да кандидатстват с проекти физически или юридически лица от територията на община Добричка. Дейностите по проектите също трябва да се изпълняват само на тази територия.

Надежда Василева изказа своите благодарности към цялата местна общност в публичната власт за волята и желанието за съвместна работа. „Тази конференция е заключителен етап от информационната кампания, която правим този месец по нашите населени места“, сподели изпълнителният директор. Надежда Василева допълни, че това не означава, че ще спрат да ходят с Нели Събева по населените места.

 

„Стратегическата рамка е онази матрица, която съдържа в себе си – какво искаме да стане на територията на община Добричка и кои са резултатите. Между тези две позиции са именно нашите приоритети“, заяви Правда Димова. 


Нели Събева представи на присъстващите мерките, които са възможности за кандидатстване и финансиране.