Спортни клубове: До конфликт на интереси ще се стигне, ако ползваме заедно с читалище „Добрич 2017“ СОУ „Дора Габе“

Към Добрич онлайн се обърнаха двама представители на спортни клубове в Добрич, които ползват помещения в сградата на бившето СОУ „Дора Габе“. Поводът е заседанието на Общинския съвет утре, на което отново ще бъде разгледано искане на председателя на народно читалище „Добрич 2017“ Николай Нейчев за безвъзмездно ползване на част от сградата на училището.

Спортни клубове: До конфликт на интереси ще се стигне, ако ползваме заедно с читалище „Добрич 2017“ СОУ „Дора Габе“

На предната сесия, след като ОбС реши ползваните от спортните клубове помещения да бъдат извадени от площта, която ще бъде предоставена на читалището, Нейчев оттегли искането си. Разговаряме с Тодор Тодоров – инструктор в клуб по карате киокушин „Нуките – Добрич“, и Стоян Димов – треньор в спортен клуб „Вълк“, в който се тренира олимпийският вариант на карате шотокан и бойното приложно изкуство джу джицу.



Господа, защо потърсихте трибуна в Добрич онлайн? Защо не сте съгласни с искането на председателя на читалището, не е ли възможно да ползвате заедно помещенията в сградата на бившето СОУ „Дора Габе“?

Тодор Тодоров: Като цяло не сме съгласни, защото ще се ограничаваме във времето и начина на използване на помещенията за тренировки. Искат да ни сместят в едно помещение, там да тренираме двата стила и да си определим някакъв график. 

Какви точно помещения ползвате двата клуба в момента?

Тодор Тодоров: Ние ползваме един голям стандартен физкултурен салон и едно помещение в приземния етаж, оборудвано и пригодено за спортна дейност. Клуб „Вълк“ ползва актовата зала. Разговаряме с Николай Нейчев от самото начало. Можехме да постигнем съгласие ако той ни бе оставил да ползваме помещенията както и до сега за нашите цели, за нашите тренировки.

Стоян Димов: Нашият клуб ползва актовата зала всеки ден от неделя до понеделник, вярно – от 18 до към 20 часа. Зададох въпроса на много от родителите и на хора от обкръжението на г-н Нейчев – дали ще има деца, които да са готови, ако примерно живеят в района на СУ „П. Р. Славейков“, каквито случаи имаме, бащата или майката да се ангажират с превоз ако тренировките са от 11 часа сутринта. Отговорът беше отрицателен. За това не можахме да приемем неговите условия. 

В предварителния разговор споделихте, че ако ползвате заедно с читалището въпросните помещения ще се стигне до конфликт на интереси. Защо?

Тодор Тодоров: Ще има конфликт на интереси, защото Николай Нейчев иска да внесе в сградата друг клуб по карате, който да тренира също шотокан. Недопустимо а два клупа по шотокан да тренират в една и съща зала. 

Стоян Димов: В Добрич от много години съществува друг клуб по шотокан, с доста традиции. Определено не сме им симпатични откакто сме се появили на територията на града и се опитваме да развиваме някаква дейност. Може би разговорът с г-н Нейчев се разми доста, понеже той цял месец премълча този факт – че конкретният клуб също е заявил намерения да е към читалището. За целта желанието му е аз да освободя актовата зала и да приема някои помещения в мазето. За това става дума за конфликт на интереси. Те започнаха в началото на миналата година. Бяха хвърлени много компромати срещу нас от другия клуб, успяхме да ги оборим с документи и доказателства. Сега на комисиите в Общинския съвет започнаха да се вадят абсолютно същите стари компромати.

Кога научихте, че конкурентен на Вашия клуб желае да развива дейност към читалището?

Стоян Димов: Въпросът не е в конкуренцията. Когато имаш конкуренция можеш наистина да се развиваш качествено, а не количествено. Въпросът е, че Николай Нейчев подходи изключително некоректно и цял месец прикрива и спестява тази информация. За договорките му с другия клуб разбрахме преди няколко дни, по време на едно от заседанията на комисия към ОбС. Ние нямаме нищо напротив да има читалище, също в началото го подкрепихме, инициативата е страхотна. Можехме да стигнем до договорки, можехме да направим компромиси ако имаше компромиси и от страна на г-н Нейчев.

В какви наемни отношения сте в момента с Община Добрич? И какви по-добри условия Ви обещава Николай Нейчев, както заяви на предната сесия?

Тодор Тодоров: Още на първата ни среща каза, че ако получи безвъзмездно сградата на училището ще бъдем при по-изгодни условия отколкото сме към Общината. До март, когато изтече едногодишният ми договор, бях на 100 лева наем, плюс ДДС. Договорът бе прекратен с протокол. От тогава имам доста молби, пуснати с надеждата да ми бъде увеличен срокът на договора, да продължа да тренирам там, но така и не се стигна до преподписване. И до сега аз тренирам и плащам под формата на обезщетение.

Стоян Димов: Аз съм на месечен договор за наем, който по принцип трябва да изтече в края на октомври. Но както е внесено предложението могат да ми прекратят по всяко едно време договорните отношения с Общината. И съответно който получи училището безвъзмездно той да се разпорежда както му е добре с нас. Което означава, че ако няма консенсус може и да сме на улицата.

Тодор Тодоров: Искам да кажа, че ние имаме входирано искане - ако не ни бъдат предоставени помещенията за ползване както до сега, да упражним нашето право на неправителствени организации и да ги поискаме безвъзмездно. Молбата е с входящ номер, разглеждана е на няколко комисии. Ние също искаме да ползваме безвъзмездно сградата на бившето училище. Поемаме ангажимента да си плащаме всички видове такси, които са за сметка на училището и с грижата на добър стопанин да опазим имуществото в сградата.

На предната сесия разказахте какви подобрения сте направили в помещенията, на които сте наематели. Бихте ли ги споделили с читателите ни?

Тодор Тодоров: Отделили сме ВиК инсталацията от цялата сграда – да се отчита водата само на физкултурните салон и актовата зала, поставен е и отделен пасантен електромер. Сложил съм настилка за карате татами на малкия физкултурен салон. Под него има ламинат. Оборудван е със съоръжения, които се използват за тренировки по карате.

Стоян Димов: В началото, когато приехме помещението в СОУ „Дора Габе“, беше в изключително окаяно състояние. Стените се рушаха сами. Имаше къртене, шпакловане, боядисване. В един момент успях да наложа почти цялата зала – 150-160 квадрата, с татами. Сменени са улуците, поставени са нови мрежи на прозорците. Понеже доста от тях бяха изпочупени и стъклата са сменени. 

Тодор Тодоров: При няколкото ми срещи със зам.-кмет на Добрич аз категорично заявих, че искам да сменя дограмата на малкия физкултурен салон с цел по-добра изолация. Но така и не стигнаха до решение да бъдат отдадени помещенията, а решиха да ги дадат на г-н Нейчев безвъзмездно.

Доволни ли сте от решението, което ОбС гласува преди Николай Нейчев да се откаже от искането си за безвъзмездно ползване на помещенията в СОУ „Дора Габе“ – да бъдат извадени актовата зала и физкултурните салони от това, което се предоставя на читалището, и да си ги ползвате вие както досега? 

Тодор Тодоров: Да, естествено, че сме доволни. И след като той се отказа, предполагах, че според закона ние ще продължим, ще ни бъдат предоставени нови договори, които да преподпишем и да продължим с тренировките си. В един момент се оказа, че искането се внася отново и не зная вече самите общински съветници как ще решат. Предполагам, че са сериозни хора и държат на казаното от тях в предното заседание. Не вярвам за един месец да си променят мнението на 100 процента. 

Искаме в писмен вид г-н Нейчев да заяви, че ще ни предостави да ползваме помещенията както и досега. Но той отказва. Казва: Аз нямам черно на бяло, не мога да ви дам черно на бяло. Но след като той получи договор няма никаква гаранция, че ще останем да тренираме при същите условия. Можехме да направим предварителен договор за намерение или някакъв друг документ да подпишем.

Стоян Димов: Нещата бяха изговорени с юрист, близък до обкръжението на г-н Нейчев. Аз присъствах на тази среща и на много други. Беше направено такова предложение, но той не ни предостави шанса да останем и да ползваме помещенията както досега. А ни предлагаше доста по-различни варианти, включително и мазета на гола тухла, които дори и мишки не видях да обитават.