Днес е Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН* традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май.

Днес е Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Денят е повод хората от различни страни да заговорят за СПИН. За първи път в Европа този ден се отбелязва през 1992 г., когато повече от 100 000 червени панделки са раздадени като символ на борбата срещу СПИН по време на концерта в памет на Фреди Меркюри на стадион “Уембли” в Лондон. В повече от 93 страни по света на този ден се реализират мащабни инициативи, като израз на почит към жертвите на вируса, на съпричастност и подкрепа на тези, които живеят с него. В България денят се отбелязва също от 1992 година.



Международният символ на внимание и подкрепа към хората, живеещи с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е създадена в САЩ през 1991 г. от група художници и е знак на обединените усилия на хората по света в общата борба срещу “чумата на ХХ и ХХI век”. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта, но е и предупреждение да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето време.

20-ти май е не само ден за почит към паметта на починалите и съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН, но и призив за повишаване на общественото съзнание и толерантност, за намаляване на стигмата и дискириминацията. Обществото ни все още не познава цялата болка и всички трудности, пред които болестта изправя живеещите с ХИВ/СПИН, не осъзнава истински необходимостта от борбата срещу СПИН. Серопозитивните и болните от СПИН хора често са отблъсквани от обществото поради страх от заболяването. Страх, породен от невежество относно това, какво точно представляват ХИВ и СПИН, как се предават те и как можем да се предпазим от заразяване. За да се освободим от страха и объркването, свързани с болестта, за да се предпазим и да останем здрави, е необходимо да се образоваме относно ХИВ и СПИН.

От началото на 2018 г. в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) гр. Добрич са изследвани 39 лица (15-жени и 23-мъже). Най-голям е процентът на лицата под 19-годишна възраст, следвани от възрастовата група 20-24 години. 

Министърът на здравеопазването през юни 2016 г. е утвърдил Методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено изцяло с препоръките на Световната здравна организация за включване на лечение на всички открити ХИВ серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

Кампанията, която РЗИ-Добрич провежда съвместно с общините по повод 20.05.2018 г. – Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, включва следните дейности:

 - Провеждане на информационна кампания в област Добрич с раздаване на  презервативи и здравно – образователни материали на млади хора;

 - През месец май 2018 г. в учебни заведения  от  гр. Добрич,  гр. Тервел, гр. Каварна  и  гр. Ген. Тошево ще се проведат обучения по темата;

 - Организационно-методична среща с медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване” в гр. Добрич.

Целта ù е насочена към формиране на отношение към проблема ХИВ/СПИН сред младите хора, изработване модел на нерисково поведение сред подрастващите и създаване на условия за алтернативни дейности в свободното им време.

*ХИВ – Вирус на Човешката Имунна недостатъчност

*СПИН – Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност