Турция одобри два сорта пшеница на Добруджанския земеделски институт

Сортовете обикновена пшеница Мерилин и Лазарка на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево са утвърдени в Националната сортова листа на Турция през 2017 година. В Беларус пък е признат хибрид слънчоглед Алпин.

Турция одобри два сорта пшеница на Добруджанския земеделски институт

Това става ясно от годишния отчет за научната и стопанска дейност на института за 2017 година, представен от директора му доц. д-р инж. Илия Иванов Илиев на разширено заседание на Научния съвет.



И през м. г. продължи сътрудничеството на ДЗИ с редица чуждестранни институти и фирми, се посочва в доклада. През година е работено по 15 лицензионни договора с чужди фирми от Кипър, Турция, Румъния, Молдова, Украйна и др. Подписани са подписани 14 нови международни договора – за лиценз, за сортоизпитване и обмен на генетичен материал.  

Гости на института бяха специалисти от Франция, Румъния, Турция, Полша, Испания, Молдова, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия и др. Научни работници от ДЗИ взеха участие в голям брой международни прояви в Дубровник и Осиек, Хърватия; Текирда, Турция; Кунмин (Юннан), Китай; Охрид, Македония; Нитра, Словакия и Прага, Чехия.  

През 2017 г. е осъществена поддръжката на 78 бр. сертификати - за 36 сорта обикновена пшеница, 6 сорта твърда пшеница, 11 сорта тритикале, 5 сорта ечемик, 5 сорта фасул, 2 сорта грах, по 1 сорт леща и нахут и за 1 сорт, 5 хибрида и 5 линии слънчоглед.