Спирулината има 26 пъти повече калций от млякото

Спирулината влиза в хранителния режим на все повече активни хора, независимо дали спортуват интензивно, гонят по-ниски показания на кантара или се стремят да балансират с пълноценно хранене натовареното си ежедневие.

Спирулината има 26 пъти повече калций от млякото

Тя всъщност е водорасло. Изключително богата е на протеин и е добър източник на антиоксиданти, витамини от групата В и други хранителни вещества. В нея се съдържат и важни за организма аминокиселини, затова спирулината е добър заместител на месото при вегетарианците. За да е безопасна консумацията й, е важно да е събрана от чисти водоизточници.



Заради високите си нива на протеин и желязо спирулината освен за хора с динамично ежедневие е изключително полезна и за бременни жени (все пак силно се препоръчва консултация с лекар), пише wellnessmama.com. Желязото във водораслото е лесно за усвояване. То се препоръчва още и при отслабен имунитет, както и при следоперативни състояния за укрепване на имунитета.

Заради високото съдържание на протеин спирулината е сравнявана с яйцата, съдържанието на витамин В1 подпомага усвояването на мазнините и протеините. Ценното водорасло повишава нивата на енергията, допринася за запазване и поддържане на мозъчните функции и подобрява функциите на нервната система.

И още едно неописуемо предимство на спирулината – тя е изключително богата на калций като съдържа 26 пъти повече от минерала в сравнение с млякото.

Е, наред с всичките предимства спирулината си има и недостатъци – миризмата й не е от най-приятните, но вкусът й не е натрапчив, почти неутрален е, с леки солени нотки.