Нов опасен вид наркотик в България - може да убие и само с вдишване

Нов опасен вид наркотик в България - може да убие и само с вдишване
Нов вид наркотик се е появил на българския пазар.

Дрогата е изключително опасна и може да убива само с едно вдишване, предупреждават от наркоотдела на митниците.


Опасното вещество се нарича фентанил и замества хероина, пише bTV. Фентанилът е смъртоносен опиат, който може да се инжектира, да се шмърка или да се пие като хапче.


"Ситуацията със свръхдозата при него е доста често явление, тъй като невинаги може да се прецени какво количество да се сложи", каза Стефан Бакалов от Агенция "Митници".


В медицината се използва като обезболяващо за онкоболни и действа 100 пъти по-силно от морфина.


"Той дори крие опасност при пипане, изключително опасен е за служители, които отварят кашони и пратки. Само вдишването му може да доведе до летален край, дори и в пратката да има 10 грама", допълни Бакалов.


В САЩ от началото на годината досега фентанилът е взел няколко хиляди жертви. От митниците са засекли продажби и у нас. Най-масовата дрога у нас обаче остава марихуаната, а децата посягат към нея от шести клас. 


Над 1,4 тона са наркотиците, задържани от Агенция "Митници" от началото на годината до момента. Огромно е количеството на хероина - над 400 килограма.


400 ученици се включиха във флашмоб на летището и видяха как кучетата на наркоотдела откриват дрога и как се арестуват наркодилъри. Целта на всички тези демонстрации срещу дрогата е децата да са наясно с рисковете. До този момент през обученията на Агенция "Митници" са минали над 7000 ученици от цялата страна.


Източник: NoviniVarna.com
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+