Големият акцент на правителството следващата година ще е северът

По време на XII Годишна среща на местните власти в КК „Албена“ председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на община Велико Търново Даниел Панов заяви, че общинската инфраструктура е почти колкото държавната – 19 650 км.

Големият акцент на правителството следващата година ще е северът

Средствата, които се отделят за държавната инфраструктура обаче, са приблизително 700 млн лева, а за общинската са около 50 млн лева. „Разликата се вижда съвсем ясно“, допълни Панов. Затова при обсъждането на бюджета за следващата 2018-та година за тази приходна част от сдружението ще настояват да бъде увеличена.



По отношение на състоянието на инфраструктурата в България, без значение дали говорим за общинска или държавна, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не бива да се допуска места в страната да останат труднодостъпни или недостъпни. „За съжаление след масираните инвестиции в тежката транспортна инфраструктура на юг, големи райони на север са точно в такава ситуация. За размерите на България, ако от едно населено място трябва да се пътува повече от 7 часа до друго населено място, това е проблем“, допълни той.

Според него, това е проблем не само за гражданите, но и за бизнеса и инвестициите. „Затова големият акцент през следващата година ще е северът“, подчерта Томислав Дончев. „България от транспортна гледна точка е разделена на Княжество България и Източна Румелия. На първо място трябва да се направи автомагистрала „Хемус“ и поне две напречни връзки – коридор 4 и коридор 9, в посока Видин-София и от Русе на юг.“ Предвидени са и поне две връзки север-юг, включително през Стара планина, тъй като от транспортна гледна точка тя е голям проблем. Всички данни твърдо показват, че има пряка връзка между свързаността и благосъстоянието, завърши темата Томислав Дончев.