Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе работна среща

Работно заседание, свикано от заместник-областния управител Красимир Николов, в качеството му на председател, проведе Областната комисия по безопасност за движение по пътищата.

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе работна среща

На срещата представители на общините в областта докладваха за предприетите мерки и действия по отношение повишаване пътната безопасност.



Главен инспектор Жулиян Минев – началник на сектор Пътна полиция докладва, че за първата половина на 2017 г. има лек спад на тежките пътно-транспортни произшествия и е намален броят на загиналите и ранените вследствие на пътни инциденти, спрямо същия период на миналата година, но добави, че нивото на пътен травматизъм се запазва.

Заместник-кметът на Община Добричка Иван Иванов сподели, че са постъпили искания от селата Карапелит и Хитово за създаване на изкуствени неравност за ограничаване на скоростта.

Стоян Стоянов от Община Шабла докладва, че е спрян от движение за леки автомобили пътя Горун - Тюленово поради лошото му състояние.

За активни действия – подмяна на пътни знаци, поставени огледала, рехабилитация на пътища и паркинги докладваха от Община Балчик.

Иван Светославов от Областно пътно управление съобщи, че е пред финализиране съоръжение до село Одърци, с което ще се преустанови наводняването на участък от пътя Добрич – Албена и добави, че този път е и в списъка с превантивни ремонти на АПИ. Като представител на ОПУ Светославов сподели, че се подкрепя инициатива на големите земеделски стопани и организации в региони, които настояват за възстановяване на земеделските пътища. С промените в нормативната уредба се позволява движение на земеделска техника по републиканската мрежа, но това допълнително затруднява трафика и създава предпоставки за произшествия, особено в тъмната част на денонощието, заяви представителят на Областно пътно управление. Той се обърна за съдействие от страна на общините да подпомогнат дейността на ОПУ за справяне с крайпътните търговци, които нарушават нормативната уредба с изнасяне на търговски маси на неподходящи места по пътищата и създават сериозни предпоставки за произшествия.

Всички институции докладваха за засилен контрол и предприети превантивни действия – обучения, лекции, както сред възрастното население, така и сред подрастващите.

Заместник-областният управител Красимир Николов обърна внимание, че на територията на Община Тервел все още има пътни табели със старото име на град Добрич – Толбухин, и изиска да се предприемат стъпки за тяхното обновяване.