След разговор на омбудсмана Мая Манолова с премиера Бойко Борисов държавата отнема концесията на мина „Оброчище“

След проведен разговор на омбудсмана Мая Манолова с премиера Бойко Борисов в събота днес стана ясно, че концесията на мина „Оброчище“ ще бъде спряна за две седмици.

След разговор на омбудсмана Мая Манолова с премиера Бойко Борисов държавата отнема концесията на мина „Оброчище“

Общественият защитник за трети пореден път тази сутрин отпътува за мината, сезирана от работниците, че техните трудови възнаграждения и ваучери отново не се изплащат. По тази причина, от миналия четвъртък 17 работници останаха под земята, като междувременно четирима излязоха поради влошено здравословно състояние. След разговор днес по телефона с тях, Манолова успя да ги убеди да излязат от галерията.



„Ситуацията след третото ми посещение тук си остава същата. Отново хората бяха в стачка под земята, отново концесионерът не си е изпълнил ангажиментите, не си е платил заплатите и ваучерите. Последният път водих спорове с институциите, дали е безопасна и доколко е безопасна и нормална средата на труд. Знаете какво се случи на 26 май – трудова злополука, при която Ивайло - водачът на протестите, е с два смазани крака, поради липса на материали за укрепване на участъка и защото там са били двама, а не четирима миньори“, коментира Манолова. Тя бе категорична, че е престъпление миньорите да рискуват здравето и живота си за по 600 лв. заплата.

„Държавата чрез нейните институции най-накрая се намеси в казуса „Оброчище“, за да защити работниците от експлоатацията и лошото отношение, на което са подложени. Тук е и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, за да връчи известие за спирането на концесионния договор на „Евроманган“ ЕАД. На практика 14 дни концесионерът - работодател на миньорите, ще има само задължения да плаща заплатите и да поддържа рудника в нормално състояние, но няма да има право да добива руда и да я реализира“, каза омбудсманът.

Манолова посочи още, че концесионерът се проверява от всички институции – Министерството на енергетиката, Окръжната прокуратура – Добрич, полицията, инспекцията по труда, НАП, за да се проследи дали не са укривани данъци и коректно ли е отчитан добивът от мината.


„След като изпълнителната власт най-сетне реагира адекватно, наред са народните представители. Преди месец внесох заедно с КНСБ законодателни предложения срещу подобни нагли работодатели, затова е крайно време депутатите, които и без това нямат особена законодателна програма и работа в момента, да се заемат с тяхното обсъждане“, категорична бе Манолова.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков увери миньорите, че работата по укрепване на галериите ще продължи, така че мината да не изпада в нефункционалност.

По-късно окръжният прокурор Пламен Николов, омбудсманът Мая Манолова и старши комисар Николай Спасов – директор на Областна дирекция на МВР в гр. Добрич, посетиха на място пречиствателната станция на мангановата мина и се увериха, че е верен сигналът до държавното обвинение, че отпадните промишлени води се изливат директно в р. Батовска, а оттам в морето край курорта Албена. Омбудсманът апелира институциите да започнат задълбочена проверка, за да се проследи дали съществува риск за околната среда.