Трикратният държавен шампион по шахмат от Добрич се нуждае от средства

Момчил Петков от Добрич е кандидат майстор на Световната федерация по шах, трикратен държавен шампион по класически шахмат за деца до 12 години, носител е на бронзов медал от Световното първенство по шах в Сочи през 2016-та година, където завършва с еднакъв брой точки от класираните на първо и второ място шахматисти, шампион на Европейския съюз на състезанието в Австрия, с максимален резултат девет от девет възможни игри. До края на тази календарна година Момчил трябва да представи България на три първенства от европейски и световен мащаб.

Трикратният държавен шампион по шахмат от Добрич се нуждае от средства



В началото на годината, когато за първи път се срещнах с Момчил Петков, неговият треньор Тодор Тодоров сподели какво е нужно за талантливите деца на България, за да имат възможност да се борят наравно с други такива по света, а именно промяна в законите на държавата и чувствително да подпомага такива деца. По думите му в настоящия момент Българската федерация по шахмат отделя точно нула лева, но не пропуска да се гордее с успехите им, а на България като че ли й остана да разчита само на сивото си злато.  

Почти половин година по-късно нищо не се е променило. Освен че проблемите са се задълбочили, след като Българската федерация е изключена от Европейския шахматен съюз, уличена в корупция и неправомерно изразходване на парични средства.

Момчил Петков споделя, че всеки ден той се занимава минимум три часа с шах, че това той прави с удоволствие и иска да има възможност да продължава да е напълно отдаден на шаха.

Пътят на един шахматист е дълъг и труден, казва треньорът му. Ако един състезател иска да изкачва върхове, той се нуждае от немалко средства. Момчил е съизмерим с най-добрите шахматисти в неговата възрастова група в света. Така, както в света има само един световен шампион, така и в нашата страна има само един държавен шампион по шахмат и той е Момчил Петков.

До края на годината Момчил е получил правото да представя България в неговата възрастова група в три важни състезания – Шампионата на Европейския съюз по шахмат, който ще се проведе в Австрия, в Европейското първенство в Румъния и в Световния шампионат в Бразилия. Две от състезанията са през месец август, третото е през септември, но до 15-ти юни Момчил трябва да заяви участието си. Средствата, които са му необходими обаче, са непосилни за неговото семейство, споделя майка му Янка Петкова. „Много е трудно да виждаш как детето ти се труди и успява да постигне необходимите успехи като състезател, а накрая ти като родител, не можеш да му осигуриш средствата за участията му в турнири“, казва тя.   Средствата за спане и храна на Момчил по време на състезанията, са поети от организаторите. За съжаление, остават тези за неговите пътни разходи, плюс транспорт, престой и храна за двамата му придружители – майка му Янка Петкова и треньора му Тодор Тодоров.

Общата сума, която е необходима за участието на Момчил Петков на Европейското и Световното първенство по шахмат, е 20 000 лева, като за тяхното набиране се разчита изцяло на дарения. Разбира се, онова, от което той най-много се нуждае, е постоянен спонсор, за да могат майка му и треньорът Тодор Тодоров да се занимават с неговия напредък като спортист и да развиват потенциала му, освободени от грижата по непрекъснатото търсене на пари.

Сметката, на която всеки желаещ може да изпрати пари, за да помогне на Момчил Петков да има възможността да представи България на предстоящите първенства, е: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК IBAN: BG93UNCR75271045547310 Янка Петкова Пейпал акаунт: yanka.petkova@abv.bg