Първокласници от Добрич посетиха библиотека "Дора Габе", за да се включат в "Бисерче вълшебно"

Регионална библиотека "Дора Габе" по традиция отново се включва в Националната награда за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно", организирана от фондация "Детски книги". Това е единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца.

Първокласници от Добрич посетиха библиотека "Дора Габе", за да се включат в "Бисерче вълшебно"



Наградата е учредена през 2013 г. с цел повишаване грамотността и интереса на децата към книгите. Право да участват имат деца на възраст от 6 до 15 години.


Учениците от I г клас на СУ "Димитър Талев" избраха да бъдат читатели с мнение и се включиха в петото издание на Наградата за най-добра детска книга. Те посетиха сектор "Работа с деца" на Регионална библиотека "Дора Габе", където библиотечни специалисти им представиха идеята на наградата и им разясниха правилата за гласуване в различните възрастови групи. Децата се запознаха и с новата инициатива "Активните бисерчета", чиято идея е самите деца да се превърнат в активни посланици и да популяризират чрез собствени идеи и инициативи Наградата "Бисерче вълшебно" 2017 сред своите връстници. В края на срещата учениците си заеха книги от специално обособената витрина с номинираните заглавия, за да се включат в гласуването. Учители и библиотекари обединяват усилията си да стимулират детското четене, да подкрепят активността на подрастващите да изразяват собствено мнение като читатели.