В област Добрич се въвеждат ограничителни мерки с цел недопускане на болестта африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците

Във връзка с издадени заповеди на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, относно възникнали огнища на болестите африканска чума по свинете и високопатогенната инфлуенца по птиците в Европа, Областният управител Детелина Николова свика заседание на Областната епизоотична комисия на 14 ноември 2016 г.

В област Добрич се въвеждат ограничителни мерки с цел недопускане на болестта африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците

Заседанието председателства нейният заместник Сали Феим, който информира присъстващите, че съгласно издадени заповеди на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, е необходимо да се набележат мерки и действия, свързани с възникнали огнища на болестта африканска чума по свинете (АЧС) в Европа, както и във връзка с болестта високопатогенната инфлуенца по птиците в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска.



След направени допълнителни разяснения по темата от д-р Розалина Брайкова, секретар на Областната епизоотична комисия и директор на ОДБХ и от д-р Борислав Каменов, началник отдел „Здравеопазване на животните" към ОДБХ, Областната епизоотична комисия прие единодушно следните превантивни мерки:

В срок до 22.11.2016 г. осемте общински администрации, намиращи се на територията на област Добрич, да свикат общинските епизоотични комисии и да обсъдят предприемането на действия, свързани с изпълнението на предписанията, визирани в Заповед № РД 09-854 от 08.11.2016 г., в която са набелязани мерки и действия, свързани с възникнали огнища на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в Европа и Заповед № РД 11-2195 от 10.11.2016 г. на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, в която е указано да се набележат конкретни мерки и за високопатогенната Инфлуенца по птиците.

С оглед на превантивни мерки за недопускане разпространението на болестта, е необходимо граничните полицейски управления, намиращи се на територията на област Добрич, да предприемат действия за извършване на контрол.

В изпълнение на гореизложеното, е необходимо да бъде уведомена писмено Областната епизоотична комисия, в срок до 28.11.2016 г.