Намалиха данъка на такситата в Добрич наполовина

Общинският съвет прие внесеното от кмета Йордан Йорданов предложение за намаляване на годишния размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници.

Намалиха данъка на такситата в Добрич наполовина

На днешното редовно месечно заседание на местния парламент на Добрич 40 съветници гласуваха налогът да бъде намален от 590 на 300 лева, един се въздържа, против нямаше.



На сесията през юли бе решено в Добрич патентният данък на такситата да е размер на 590 лв. Този налог е нов и влиза в сила от началото на 2017 година. Общинските съвети в страната определят размера на данъка, който трябва да е в граници от 300 до 1000 лева. На заседанието през септември кметът Йордан Йорданов предложи налогът да бъде намален на 300 лева, след като е провел среща с представители на таксиметровите превозвачи, на която те са изразили несъгласие с определения размер на данъка за Добрич и са посочили за пример Пловдив, Стара Загора, Перник, Търговище и други, където той е приет в минимален размер - 300 лева. Тогава местният парламент отложи преразглеждането на решението си за следващата сесия. Последва масов протест на таксиметровите шофьори, като в мирното шествие по улиците на Добрич се включиха над 250 жълти коли. Преди седмица по идея на председателя на общинския съвет Иво Пенчев в общината се проведе извънредно съвместно заседание на постоянните комисии "Транспорт, инфраструктура и екология" и "Бюджет, финанси и данъчна политика". На него присъстваха над 50 таксиметрови шофьори. Бяха обсъдени 3 варианта за нов размер на данъка - 300, 350 и 400 лева, като представителите на двете общински комисии се обединиха около най-ниското предложението. Днес идеята бе подкрепена и от общинския съвет.

Броят на таксиметровите автомобили в град Добрич, за които има издадени разрешения за осъществяване на таксиметров превоз на пътници, е 370. С приетата промяната прогнозата за очакваните годишни приходи от този данък е 111 000 лева.