Добрички ученици създават химн, електронна книга и дигитален вестник

3 добрички училища и 2 детски градини ще се включат в програмата „Еразъм +“ от новата учебна година

Добрички ученици създават химн, електронна книга и дигитален вестник

Ученици и учители от 109 български училища и детски градини ще обменят опит и образователни практики със свои връстници и колеги в Европа по програма Еразъм +. През идната учебна година те ще се включат в международни обучения и ще се запознаят с начина на преподаване в различни държави. Сред тях са добричките училища: „Димитър Талев”, партньор по два проекта, „Любен Каравелов” и „Св. Климент Охридски”, и градините „Любимка” и „Първи юни”.



СОУ „Д. Талев” е първото добричко училище, което се включи в програмата преди 2 години. Сега то ще изпълнява два проекта:  „Моята Европа, моят живот, моето бъдеще” за 16-19 годишните и  „Учение, радост, развитие чрез четене” за децата от подготвителна група до 7-ми клас. Първият цели подобряването на езиковите умения по английски на горния курс, като интересен детайл от дейностите е създаване на химн на проекта. Чрез втория проект учениците ще открият удоволствието от четенето чрез интерактивни дейности с чуждестранните си партньори, а именно: създаване на комикс, електронна книга и дигитален вестник.

Проектите предвиждат учениците да бъдат настанявани в семейства в страната, в която отиват на краткосрочен обмен, както и да посещават училищните занятия не по-малко от 5 дни. В същото време учителите ще могат да обменят опит с европейските си колеги за иновативни методи на преподаване за повишаване на качеството на образованието. Някои от педагозите ще преминат обучения за превенция на отпадането на деца от образователната система.

За участието си в програма „Еразъм +“ училищата и детските градини ще получат между 15 000 и 30 000 евро.