Община град Добрич с награда от международен филмов фестивал

Община град Добрич получи наградата на XII Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ за рекламния филм „Пъстрото лице на Добруджа – на границата между две епохи“ в категория „Вяра и традиции“.

Община град Добрич с награда от международен филмов фестивал

Конкуренцията беше голяма, номинирани за награда бяха 48 туристически филма правени през последните три години от общо 93 филма заявили участие от 24 страни. Филмът е продуциран през 2013 година в рамките на проект „Пъстрото лице на Добруджа“, по който Община град Добрич е бенефициент, с партньори общините Добричка, Балчик и Каварна. Нашата продукция получи високата оценка на 8-членното международно жури, което категорично показа, че притежаваме продукт, конкурентен на наградените продукции от чужбина, продуцирани дълго време и със сериозно финансиране - Австрия, Финландия, Индонезия, Палестина, Виетнам, Турция. Наградата представлява уникална статуетка, копие на артефакт с отпечатък на Колояновия пръстен.



 Фестивалът „На източния бряг на Европа“ е част от голямото семейство CIFFT и е единствената международна платформа за туризъм на висококачествени туристически продукции в България. Вече дванадесет години този фестивал събира в сърцето на България, в рамките на туристическото изложение „Културен туризъм“, под мотото „Целия свят в един град“ най-добрите кинопродукции в света на туристическа тематика и дава трибуна на дискусии по актуални въпроси и тенденции в областта на туристическите продукции. Провежда се със съдействието на Министерство на туризма, БХРА, АВТТА и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Номинираните за награда филми се състезаваха в пет категории – „История и култура“, „Природа и екотуризъм“, „Вяра и традиции“, „Спорт и приключения“ и „Корпоративен туристически филм“, като са допустими следните видове продукции – рекламни филми, рекламни клипове, телевизионно предаване и документални филми.