Трима добричлии участваха във възстановяването на Националния младежки комитет на ВМРО

След провеждане на младежки организационен съвет на 16 май в София бе възстановен Националният младежки комитет (НМК) на ВМРО - Българско национално движение. Целта на комитета е да обединява всички младежи в редиците на ВМРО, които заедно да работят за културно просвещение, възпитанието в родолюбие, съхраняване и развитие на български и духовни ценности сред българската младеж и насърчаването им в уважение и отговорност към Родината; да подпомага съхраняването на националните ценности и историческата памет, както и на българската природа.

Трима добричлии участваха във възстановяването на Националния младежки комитет на ВМРО

На възстановителното събрание бяха поканени 70 делегата от младежките организации в цялата страна, като от тях 61 присъстваха.



Младежката Организация на ВМРО Добрич бе представена от трима човека - председателя Красимир Кирилов, Иван Пеев и Светослав Дочев.

На събранието имаше гости и делегати от братска Македония, от градовете Кавадарци, Велес, Скопие, Оризари. Събитието уважиха и членове на ръководството на ВМРО - БНД в лицето председателя Красимир Каракачанов, който откри конференцията с реч, заместник-председателя и евродепутат Ангел Джамбазки, организационния секретар и народен представител Юлиан Ангелов, депутатът от Пиринска Македония Атанас Стоянов.

НМК е наследник на Младежката македонска тайна революционна организация (ММТРО), създадена като организационно независима от ВМРО през март 1922 година (до 1941 г.) в Загреб от петима българи от Вардарска Македония, студенти в Загребския университет, начело с Иван Бояджиев от Велес. Уставът на ММТРО е одобрен и подписан от ръководителя на ВМРО Тодор Александров. В съвременна България Националният младежки комитет е младежкото обединение в рамките на ВМРО - БНД, което представлява кадровата школа на Организацията.

Иван Пеев от ВМРО Добрич бе избран за член на контролната комисия на младежкия комитет.