Министерство на туризма: Спадът на руснаци и украинци ще се компенсира с ръст на летовниците от други държави

Прогнозите са за ръст от около 5% от Германия. От Австрия се очаква засилен интерес и нов ръст от около 40%. За Литва, Латвия и Молдова прогнозите показват над 40% увеличение. По данни от туроператори се очаква ръст на туристите от Полша с 6-7%, на туристите от Чехия с 5-6%, съседните балкански страни: Турция – около 15%, Гърция – около 15%, Сърбия – около 2-3% ръст, Македония - около 3% ръст. Положителни са прогнозите и за пазарите Франция (ръст от около 4-5%), Израел (над 10% ръст), Белгия и Словакия (около 20% ръст), Скандинавски страни (ръст от около 3%), съобщават от Министерство на туризма.

Министерство на туризма: Спадът на руснаци и украинци ще се компенсира с ръст на летовниците от други държави

Министерството на туризма заявява, че са предприети всички мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи и за компенсирането му от други пазари. Още в началото на февруари е договорено с Министерството на външните работи да бъдат облекчени процедурите за издаване на визи за руските граждани. Облекченията важат още за Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. Издават се краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм, със срок на валидност до една година, на гражданите, които са използвали през предишни години български визи. Малолетните и непълнолетните граждани на посочените държави, получат краткосрочни многократни визи с валидност до 5 години. Eдногодишни двукратни или многократни туристически визи ползват и лица с увреждания. Допълнително са проведени срещи с Министерството на външните работи с искане повече служители да бъдат съсредоточени в консулските ни служби на територията на Руската федерация. Декларирана е готовност от МВнР, че визите ще бъдат издавани за срок от до 3 дни, във връзка с очаквания интерес към т.нар. „last minute” почивки. 



България участва активно на всички други големи международни туристически изложения. Стартира и рекламната кампания на страната ни по телевизиите Eurosport, Discovery Channel, Euronews, National Geographic Channel, която е на обща стойност от около 2,5 млн. евро без ДДС и се финансира по ОП "Регионално развитие". Очакванията са всичко това да доведе до увеличение от редица други пазари, които да компенсират спад от Русия.