Спадът на руските туристи няма да намали броя работещи по добруджанското Черноморие и заплатите им

Очаква ни много труден сезон, причината е спадът на рускоговорящите пазари, прогнозира Димитър Димитров – председател на Браншовата Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за област Добрич.

Спадът на руските туристи няма да намали броя работещи по добруджанското Черноморие и заплатите им

Той съобщи, че макар и малко, вече има резервации от Русия в хотели в региона. Димитров очаква леко подобрение след като се проведат туристическите изложения в Москва, Украйна и Беларус.



Руските туристи са третата по-големина група в областта, след българи и румънци. Спадът им ще се отрази различно в отделните курорти и населени места в региона. В Кранево руските туристи са 80%, докато в Каварна на пример браншът ще бъде слабо засегнат, тъй като там се разчита основно на българи и румънци.

Регионалният председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите отбеляза, че над 400 000 човека от рускоговорящи държави имат собствени жилища в България. Това означава, че те ще посетят страната ни, но няма да отседнат в хотели.

Над 10 000 човека ще бъдат обвързани с туризма по добруджанското Черноморие това лято, прогнозира Димитър Димитров. Между 7 и 8 хиляди ще работят директно в хотели, ресторанти и заведения, а други около 3 хиляди ще са пряко свързани с отрасъла - на пример чрез производство и доставка на храни. Димитров не очаква спадът на руския пазар да доведе до понижение на броя работещи в региона, напротив - 3 нови хотела отварят тази година в Кранево и за там ще трябва допълнителен персонал.

Брутната заплата на работещите в туризма в областта е между 700 и 1700 лева, в зависимост от длъжността, съобщи регионалният председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите за регион Добрич. Той не очаква спад на възнагражденията при по-ниска заетост това лято, но отбеляза, че това е индивидуална политика на всеки обект. Димитров съобщи, че малък ръст на заплатите ще има на ръководните и висококвалифицираните кадри - мениджъри, майстор готвачи и др.