Показват книги от личната библиотека на Петър Увалиев в РБ "Дора Габе"

Показват книги от личната библиотека на Петър Увалиев в РБ "Дора Габе"
По повод 100-годишнината от рождението на българския и европейски интелектуалец Петър Увалиев, от днес в Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич е експонирана изложба "Книги от личната библиотека на Петър Увалиев".


Как една лична библиотека може да представи своя притежател, какво научаваме за един човек, когато имаме възможност да разгледаме неговите книги? Те представляват колекция с цялостен облик, която съдържа знаци за всички прояви на духа на своя собственик и добавя нови щрихи към неговия портрет.

По тази причина Регионална библиотека „Дора Габе” счита за едно от своите най-ценни притежания колекцията от лични книги на Петър Увалиев. Изложбата представя книги от областите философия, психология, история, литературознание и езикознание, изкуство – обща теория и история, кино, театър, сценарии и адаптации на литературни произведения за киното, писани от самия Увалиев, както и книги с автографи от видни личности – българи и чужденци, от различни области на литературата, изкуството и науката.Самата колекция, подарена на Библиотека „Дора Габе” от Соня Рув – съпруга на Увалиев и от Фондация „Семейство Увалиеви”, заема своето място в създадения през 2005 г. културно-информационен и образователен център на името на интелектуалеца, който е достъпен за всички потребители.

Експозицията се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 28 януари.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+