Оръжия от преди новата ера - на изложба в Тошево

Гостуващата изложба ще бъде открита на 13 януари в 11.00 часа и ще гостува в Исторически музей - Генерал Тошево до 9 февруари. Отворена е за посещение всеки работен ден от 9.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 часа.

Оръжия от преди новата ера - на изложба в Тошево

От 13 януари до 9 февруари във връзка с отбелязване на 55 години от обявяването на Генерал Тошево за град, в Историческия музей ще гостува изложбата "Въоръжение от I хилядолетие пр Хр." от фонда на Регионален исторически музей – Шумен. Голяма част от експонатите са открити при археологически проучвания на селища и некрополи на територията на Шуменска област.



Траките са носители на висока културата още от бронзовата епоха. Въоръжението – нападателно и предпазно, впечатлява с голямото си разнообразие. Личи влиянието на съседните народи, преосмислено от местните воини и майстори.

В гостуващата изложба са представени 91 експоната - криви ножове, акинаци, бойни брадви, върхове на копия и стрели. Правят впечатление и откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи едно засилено производство на въоръжение от местните майстори. От предпазното въоръжение са представени бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници.