С 4 награди се завърна клуб „Веселчани“ от фолклорен събор

Фолклорен танцов клуб „Веселчани“ - Добрич се представи блестящо на фестивала "Като жива вода", който се проведе миналата седмица в Суворово.

С 4 награди се завърна клуб „Веселчани“ от фолклорен събор



Любителският добрички състав взе участие в двете части на събора - конкурсна и фестивална. Добричлии танцуваха сърцато, като представиха три автентични хора и две хореографски разработки на Таня Дянкова – ръководител на танцьорите. Наградите, с които „веселчани“ си тръгнаха са грамота за отлично представяне; грамота за Първо място в раздел Хореографска разработка; пано с фолклорна шевица и специалната награда на кмета на град Суворово.


Надпреварата бе измежду 17 фолклорни състава от североизточна България. Съборът „Като жива вода“ се провежда за втора поредна година.


Фолклорен танцов клуб „Веселчани“ - Добрич е създаден преди пет години и половина от Таня Дянкова, хореограф, завършила Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Клубът е създаден с името Folk dance, в Генерал Тошево, с цел привличане вниманието на тийнейджърите и постепенното им връщане към чистия фолклор. От 1 май тази година, клубът е преименуван на „Веселчани“. В него танцуват около 75-80 жени и мъже. Напредналата група, която спечели последните награди, танцува над 70 хора от различните етнографски области на България! 


Явявали сме се на много участия, конкурси, фестивали и събори.  Имаме над 30-40 отличия, грамоти, плакети, първи и втори места, съобщава Таня Дянкова, и допълва, че клуб „Веселчани“, се слави из града, че в него се танцуват най-сложните хорца, разработени от нея.