20 къщи срути потопът в Добрич

Необходима е промяна в нормативната уредба за строеж на хидросъоръжения, защото е остаряла и не е адекватна на съвременните климатични условия

20 къщи срути потопът в Добрич

7-8 от тях вече са рухнали, още толкова са пред срутване, други 3-4 са негодни за обитаване и общината ще даде предписание за събарянето им. Това съобщи зам.-кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев.



Според него наводнението в Добрич е екстремен случай, защото приливната вълна била 10 – 14 пъти по-голяма от оразмерителните количества за всяко хидротехническо съоръжение в България. Необходимо е нормите за тези съоръжения да се променят, защото нормативната уредба от 1991 г., която се прилага при строежите им не отговаря на съвременните климатични условия. Т.е. става дума за количества дъждовна вода, която е надвишила многократно допустимите, предвидени като норма да поемат хидротехническите съоръжения.

С две думи: това е потоп и никакви дерета и реки не могат да го поемат, коментира арх. Ганчев. За съжаление няколко фактора повлияха за това – преоводнена почва, заради продължителните дъждове и огромни количества от 115 литра на кв.м. от валежите на 19-ти юни към 17.30 часа. Цялото това количество не може да бъде спряно или отклонено, а преминава по теренните форми през града ни.
Освен промяната в стандартите е необходимо изграждане на цялостна система на отводняване на Добрич, чиято кота след село Врачанци да бъде съобразена с височината на дерето в града, за да се улесни оттокът. Това са около 5-6 км.

Кметът Детелина Николова съобщи, че естественият път на дерето на Суха река след Добрич в посока Врачанци не се почиства, дори е разорано за селскостопански цели на места.