Подобряват управлението на пречиствателните съоръжения

Сдружение ЧЕРНОМОРСКИ ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ – Добрич, заедно с организации от пет страни в Черноморския басейн – Румъния, Армения, Грузия, Гърция и Молдова стартира двугодишен проект „Стратегия за трайно подобряване на ефективността на пречиствателните станции в страните от Черноморския басейн” по договор № 2.2.3.72546.202, MIS-ETC 2177.

Подобряват управлението на пречиствателните съоръжения



Целите на проекта са насочени към сътрудничество между страните в Черноморския басейн за подобряване на управлението на пречиствателните съоръжения посредством изграждане на нова стратегия за тяхното управление, придобиване на нови компетентности и умения за управление на пречистването на водите, даване възможност на отговорните институции да управляват по-ефективно и да реагират по-бързо на налагащите се тенденции в целевата област.

Бенефициенти по проекта са : регионални и местни оператори, общини, управители на пречиствателни станции, университети и неправителствени организации, които ще бъдат включени в дейностите по проекта.

Дейностите по проекта са разпределени в групи, като основните включват: 

- Анализ на съществуващото положение на пречиствателните съоръжения и на нормативната уредба; - Разработване на нова стратегия за управление на пречиствателните станции; - Разработване на система от показатели за измерване и наблюдение на водите; - Обучения на местните оператори и лица, пряко включени в защита на околната среда и управление на отпадните води. 

Проектът  ще доведе не само до подобряване работата на съществуващите съоръжения, но и дава възможност ВиК – Добрич да осъществи нови контакти и обмени ценен опит с подобни организации от страните от Черноморския басейн.