Общински съвет разреши Бакарди да се разшири

15-та точка от дневния ред на последната за годината сесия на ОбС Добрич предизвика оживени дебати в пленарна зала днес. В докладната записка се съдържа предложение за допускане на изменение на Подробен устройствен план - план за регулация (ПУП – ПР) на площада пред Дом-паметник „Йордан Йовков”. Искането е внесено от Бакарди клуб ООД.

Общински съвет разреши Бакарди да се разшири

С него се иска обособяване на два нови имота – за дом-паметника с площ от 4 417 кв.м. и за обществено обслужване – с площ 641 кв.м. към масивната двуетажна сграда на Бакарди. В течение на дебата стана ясно, че собствениците на Бакарди са искали площ от над 800 кв.м., но на експертен съвет по градоустройство е гласуван законово обусловеният минимален праг.

От името на сдружение „Гражданско общество за Добрич, гостът на сесията Детелина Симеонова изрази несъгласие с отреждането на парцела „за обществено обслужване”, защото целият парцел от 5000 кв.м. в момента е за обществено обслужване. Придаден към частната сграда, той ще спре да обслужва обществения интерес. докладната записка е немотивирана и нашите притеснения са, че по този начин се цели заобикаляне на закона и даване на възможност за закупуване на този парцел от Бакарди ООД, което ще възпрепятства възприятията на туристите върху емблематичния за Добрич дом-паметник „Йордан Йовков”.   Според нас целта е да се избегне наема на терасата, което ще лиши общината от приходи.



Веселин Влаев от Граждански кворум за промяна подкрепи Детелина Симеонова и се поинтересува защо Бакарди стопанисва част от паркоместата в синята зона. Кметът Николова отговори, че фирмата е направила служебен абонамент за 13 паркоместа до 19-ти декември т.г.

Общинският съветник от БСП арх. Емилия Добрева заяви, че основанието на което се допуска изменението на ПУП – ПР, посочено в докладната: чл. 134, ал.2, т.6 от Закона за устройство на територията, гласи: „ по искане на всички заинтересовани собственици”. Вторият момент, който прави предложението незаконосъобразно е, че за частна собственост се създава урегулиран парцел и  следващата стъпка ще е отписване от списъка с общински имоти. По този начин днес се заобикаля и закона за общинската собственост. "Никъде в докладната не е посочена причина общината да иска това изменение. Къде е общественият интерес, който ни ръководи?"

Причината е в искането е на гражданите, собственици на имота, които са го закупили от областна администрация, отговори кметът Детелина Николова. Тя поясни, че има спор, който ще продължи и след вземането на каквото и да е решение от ОбС. Освен Община Добрич, акт за собственост за имота има и държавата, макар и съставен след общинския. Този проблем е бил разглеждан и в първия мандат на Николова. Налице са два акта за публична собственост, които са в конфликт.

На последващи въпроси Николова отговори, че след първото обсъждане на иска в експертен съвет, който го е отхвърлил, е постъпило искане от областния управител. Кметът цитира, че Недко Марчев пише „настоявам за прекратяване на собствеността между държавата и Община Добрич, като предлагам да бъде обособен нов урегулиран поземлен имот, представляващ прилежащата площ към сградата”, позовавайки се на атакувания от арх. Добрева член от ЗУТ. Николова поясни, че в рамките на 10 години Областна управа за пореден път иска обособяване на парцела.

Милко Пенчев от Граждани в повече предложи докладната да бъде оттеглена, „защото е налице правен спор, който би трябвало да бъде решен от съда, а не от ОбС”. Вносителят обаче отказа, защото реално съдебно производство между двете институции няма. „Аз няма да оттегля докладната, защото основанието за съдебен спор ще бъде оттук насетне в резултат на правомощието на областния управител по законосъобразност. Това може би ще доведе най-сетне и до целта да се развърже този възел: кой от актовете на двете институции е автентичен -  дали за публична общинска или за публична държавна собственост.”, заяви Детелина Николова.

В крайна сметка с 23 гласа „за”, 10 „против” и 1 „въздържал се”, докладната записка беше приета.