Липсват аптеки и магазини по селата, кметове раздават хляб, няма вода, а пътищата са лоши

Това стана ясно на среща между областния управител и кметовете на общините в региона, които се оплакаха, че на всичко отгоре и комари тормозят туристите. За всеки проблем ще се вика министър или заместник да го решава.

Липсват аптеки и магазини по селата, кметове раздават хляб, няма вода, а пътищата са лоши

Финансовото състояние на всички общини в областта е добро с едно малко изключение: Балчик има затруднения с неразплатени средства по приключили проекти. Това заяви на брифинг след срещата си с кметовете днес областният управител Недко Марчев. Той изтъкна 3 основни  проблема, като първият – ВиК е общозначим. Всички общини са със затруднено водоподаване и амортизирана мрежа. Честите аварии и безводието мъчат всички жители на областта. Стана ясно, че 4 общини са разработили проекти за нов воден цикъл – Добрич, Ген. Тошево, Тервел и Каварна за близо 200 млн. евро. Балчик успяха да свършат това по програма ИСПА. Огромното притеснение на кмета на община Ген. Тошево Димитър Михайлов е, че парите няма да бъдат усвоени в поставения срок – до края на 2014 г. и ще бъдат изгубени, защото договорите за финансиране още не са сключени с МОСВ. Само за реконструкция на пречиствателните станции са необходими между 6 и 8 месеца.

Останалите проблеми, споделени от кметовете на общините, с изключение на областния център са свързани с лошото състояние на пътищата и липсата на магазини за стоки от първа необходимост по селата.





Димитър Михайлов и Георги Тодоров


Почти всяко четвърто село в тошевско няма търговски обект, съобщи Димитър Михайлов. Налага се кметовете да раздават хляб. Хората се снабдяват чрез близки и познати или са принудени да пътуват до общинските центрове. Проблемът е, че няма желаещи  да отворят бакалии в малките населени места, въпреки, че кметовете предлагат ниски наеми за преустроени наготово общински сгради. Подобен е проблемът с лекарствата – задължението да си магистър-фармацевт, за да отвориш аптека обрича селското население на хронична липса на илачи.

Още по-драстично това се усеща в туристическите селища като Дуранкулак. Община Шабла е закупила сграда там, която предоставя за аптека, готова е да съдейства, както и арендаторите, но досега не се е намерил човек, който да иска да продава лекарства там, съобщи зам.-кметът Георги Тодоров. Според Димитър Михайлов законът трябва да се преразгледа, за да може лекарите отново да имат право да продават лекарствата, които изписват на пациентите си, както беше преди време. Той подчерта и че държавата е изплащала субсидии за транспорт до отдалечените села – сега може да субсидира разкриването на търговски обекти.

Морските общини и най-вече Шабла имат проблем с концесионирането на плажовете. Огромната ивица, която попада на тяхна територия продължава да се стопанисва от общината, защото няма нито един концесионер. Освен почистването и поддържането на хигиената на плажа, на плещите на общината лежи и проблемът с комарите, които тормозят туристите.

Областният управител Недко Марчев съобщи, че за разрешаването на всеки конкретен проблем, на срещите с кметовете ще бъдат канени ресорни министри или техни заместници.