Енерго–Про злоупотребява с господстващо положение

Това реши Комисията за защита на конкуренцията във връзка със спирането на тока на помпените станции на ВиК - Добрич за цяло денонощие на 13 септември.

Енерго–Про злоупотребява с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията предяви на „Енерго–Про Продажби“АД твърдение за извършено нарушение, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване с електрическа енергия на потребители, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. 
 


В закона за енергетика се предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. В конкретния случай и във връзка с високото обществено значение на услугите по водоснабдяване, господстващото предприятие не би следвало да използва крайна мярка каквато е преустановяването на електрозахранването, тъй като отношенията по изискване на незаплатени суми са гражданскоправни и могат да бъдат решени по съответния ред. КЗК установи, че прекъсването на електрозахранването на „ВиК“ ЕООД Добрич е резултат от едностранното поведение на „Енерго – Про Продажби“ АД. По този начин „ВиК“ ЕООД Добрич е лишено от възможността да предоставя услугите по снабдяване с питейна вода на населението на община Добрич. Господстващото дружество препятства ВиК доставчика в извършване на търговската му дейност и ограничава предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги на крайни потребители на територията на общината, които от своя страна са изрядни платци.

Определението не подлежи на обжалване.

В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.


Страните в производството имат право да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.