Осъдиха Прокуратурата за незаконен арест

Окръжен съд – Добрич осъди Прокуратурата на Република България да заплати на 34-годишния Димитър Т. Д. от областния град обезщетение в размер на 1 500 лв. за претърпени неимуществени вреди, като следствие от незаконно повдигане на обвинение срещу него по досъдебно производство, продължило около 11 месеца, включително от наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража” през периода 04.08.2011 г.-12.09.2011 г.

Осъдиха Прокуратурата за незаконен арест
Към обезщетението се дължи законната лихва от датата на предявяване на иска - 23.07.2012 г., до окончателното й изплащане.

Съдът отхвърли иска за горницата от 1 500 лв. до 33 333,33 лв.

Димитър е бил привлечен на 03.08.2011 г. от Първо РУП – Добрич, като обвиняем за тежко умишлено престъпление – кражба на проводници, извършена с използване на моторно превозно средство и с помощта на техническо средство и за унищожаване на ел. кабел. Същия ден е бил задържан за срок от 24 ч., а на другия ден Районен съд – Добрич е взел мярка за неотклонение задържане под стража. Тя била изменена в домашен арест на 07.09.2011 г., а по-късно в подписка. С постановление на Районна прокуратура – Добрич, от 22.06.2012 г. наказателното производство срещу Димитър е било прекратено поради недоказаност на обвинението.

Окръжен съд прецени, че Прокуратурата носи отговорност за вредите, настъпили от наложената по нейна инициатива мярка за неотклонение „задържане под стража”, която е взета на Димитър  за периода 04.08.2011 г. – 12.09.2011 г. Съдът намира, че тя дължи обезщетение за вредите, настъпили от ограничаване на личната свобода на ищеца по време на престоя му в Следствения арест и на неговите основни граждански права. Той е бил задържан и преди, но този арест се отразил особено негативно на емоционалното му състояние, защото съзнавал, че е обвинен за престъпление, извършено в изпитателния срок на предходно негово осъждане.

Съдът приема, че държавното обвинение не отговаря за вредите, причинени му от 24-часовото полицейско задържане на 03.08.2011 г. То не отговаря и за претърпените от ищеца вреди от престоя му при лоши хигиенни и битови условия в ареста.

При определяне на размера на обезщетението на ищеца, Окръжен съд – Добрич взе предвид, че Димитър е бил задържан под стража за сравнително кратък период от време. Съдът намира, че Прокуратурата не дължи обезщетение за временно влошеното му здравословно състояние.

Решението на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.