Държавният план-прием за учебната 2013/14 – много шум за нищо

И тази година не бе разчупен стереотипът гимназиите да са в ролята на кервана, а бизнесът – кучетата, дето си лаят. На заседание на Областната комисия по заетост днес беше приет план-приемът за следващата учебна година.

Държавният план-прием за учебната 2013/14 – много шум за нищо
1594 са децата от областта, които ще завършат 7-ми клас и 901, които финализират основното си образование. Приемът на първите не се регулира, защото традиционно е спохождан от голям интерес. За осмокласниците се предлагат много повече места, отколкото могат да заемат -  962. Едва около 70% от тях, обаче продължават образованието си и очакванията за тази година са максимум 700 деца да сторят това. В люта конкуренция за кандидат-среднисти, професионалните гимназии предлагат обучение в половин паралелки, с цел по-голямо разнообразие от предлагани професии.

В предложението на РИО са заложени 19 профилирани и 14 професионални паралелки с кандидатстване след завършен 7-ми клас. За обучение след 8-ми клас СОУ в региона предлагат 2 професионални паралелки, 7 профилирани и 6 непрофилирани. 22 са общо заложените паралелки с прием след 8-ми клас в професионалните гимназии в областта.

Традиционни професии като строителен техник и електротехник не са сред предпочитаните, въпреки високото стартово заплащане. През новата учебна година се разкрива за първи път паралелка „Пътно строителство" в ПГСА „Пеньо Пенев”, заради нуждата от квалифицирани кадри за местния бизнес. Училището вече има две нулеви години на прием и ако тази се провали, ще се самозакрие.

Директорът на Бюрото по труда в Добрич Васил Сивков направи съпоставка между план-приема и действителните потребности на работодателите. Той подчерта, че за традиционно търсени кадри като в обувната промишленост напр., паралелка не е предвидена. За поредна година стана ясно, че училищата се разминават с бизнеса. От инспектората изразиха мнение, че гимназиите не разполагат с необходимата база и преподаватели за някои от специалностите, които се котират на пазара на труда, затова и нямат такъв прием.
От друга страна, учениците предпочитали да вземат дипломи за шивачи, обущари и др., чрез 3-месечен курс в Център за професионално обучение, вместо да се трудят с години за средно образование. Така пък се създавала нелоялна конкуренция от страна на ЦПО-та, които не подлежали на контрол.

Регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева определи срещата като чисто формална, защото партньорите се свикват пост фактум и не могат реално да повлияят върху изготвянето на план-приема. Тя призова за реформа в професионалното образование, която да го доближи до потребностите на бизнеса – „нещо, което си говорим от 10 години без резултат”.

Въпреки всичко, началникът на РИО Петър Петров определи подготвения план-прием като балансиран. Той е съобразен с броя на учениците от областта, завършващи VІІ и VІІІ клас. Посочено бе, че проблеми със запълването на паралелките няма в ЕГ „Гео Милев", ФСГ „Иван Вазов" и ПГ по Туризъм „Пейо Яворов". Не е изненада, че езиковите паралелки представляват най-голям интерес за кандидат-гимназистите.

В крайна сметка, Областната комисия по заетост прие предложения План-прием за 2013/2014 учебна година, който предстои да бъде изпратен в Министерството на образованието за одобрение.

Според промените в новия закон за образование, прием ще има само след седми клас.