Окръжен съд потвърди присъда за нарушаване на митническия закон

Окръжен съд – Добрич потвърди присъда на Районен съд спрямо 30-годишния Антони Ем. Миланов и 48-годишния Пламен М. Радулов от Варна.

Окръжен съд потвърди присъда за нарушаване на митническия закон
Те са признати за виновни в това, че през месец март 2010 г. в с. Плачи дол, са пренесли през държавната граница 100 тона ориз с документи за транзитен пренос, и в нарушение на установения ред по Закона за митниците са разтоварили стоката на територията на страната – в складова база на добричка фирма. Двамата са осъдени на пробация за срок от 1 година. На всеки от тях е наложена глоба в размер на 30 000 лв.

Делото във въззивния съд е образувано по жалби на двамата подсъдими срещу първоинстнационната присъда.

Окръжен съд намира жалбите за неоснователни. Въззивният съдебен състав не констатира нарушения на процесуалните правила и установява, че въз основа на събраните доказателства, Районният съд правилно е приел, че подсъдимите са осъществили престъплението против митническия режим.

Двамата подсъдими са се запознали през 2009 г., като Миланов имал намерение да внесе ориз от Виентнам от името на фирма от Варна, представлявана от Радулов. Последният упълномощил фирма, която да го представлява пред митническите власти. На 04.03.2010 г. стоката била разтоварена на пристанище Варна и складирана. Радулов ангажирал и друга фирма, която да се занимава с банковата гаранция, изисквана по закон за обезпечаване на режима транзит. Той разписал от името на представляваната от него варненска  фирма документите по оформянето на документацията за вноса и за режима транзит. За получаващо митническо учреждение – разтоварен пункт, бил посочен Захони, Унгария. Оризът обаче бил разтоварен в Плачи дол и част от него била продадена в страната. Тъй като режимът транзит не бил приключен, издалата банкова гаранция фирма започнала да търси обяснения от другата фирмата, представляваща варненския търговец пред митническите власти.

Съдът посочва, че в конкретния случай отговорността се носи от лицето, което е ангажирало със сделката фирмата купувач – подсъдимият Миланов, както и от представляващия фирмата, който е осъществил вноса на стоката у нас – подсъдимият Радулов. Съдът приема, че те са действали при условията на пряк умисъл.

Окръжен съд смята, че наказанията на двамата подсъдими са определени правилно, като са съобразени със степента на обществената опасност на деянието, както и с личните им данни. Правилно е било констатирано, че деянието е извършено при превес на смекчаващите вината им обстоятелства. Отчетен е бил и фактът, че вредоносният резултат за държания бюджет е нищожен, предвид наличието на банкови гаранции за събиране на митните сборове, които били заплатени незабавно след нарушаването на режима.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, е окончателна.