Морето и басейните в добричка област са чисти, съобщават от РЗИ

Извършеният мониторинг до момента не установява трайно или криещо здравен риск замърсяване на морските води, ползващи се за къпане през сезон лято`2012 г., тъй като в нито един пункт към първата половина на месец август не се наблюдават отклонения от задължителните здравни норми.

Морето и басейните в добричка област са чисти, съобщават от РЗИ

Общо 163 плувни басейна на територията на област Добрич са обхванати с регулярни проверки, като е  установено, че 22 обекта през това лято са неработещи, 9 от които са заличени от регистъра на обектите с обществено предназначение.



Новорегистрираните обекти към края на юли 2012 г. са 8. От общия брой плувни басейни, 140  са придружени с лабораторен контрол, взети проби води за анализ по физико-химични и микробиологични показатели.  С отклонения в качеството на водата: по физико-химични показатели са 9  от изследваните басейни; по микробиологични показатели са 7; по физико-химични и микробиологични показатели са 3.

 

Във връзка с установените несъответствия, здравните инспектори са предприели необходимите принудително-административни мерки. Издадени са 148 предписания за провеждане на хигиенни мерки, като от тях 129 са във връзка с   представяне на протоколи от извършване на собствен мониторинг  на водата в тях  през юни и август.  Предписанията са проверени и  изпълнени.

 

За 8 от плувните басейни е издадено предписание за спиране на експлоатацията им до отстраняване на несъответствията. Съставени са 7 акта  за административни нарушения на физически лица - отговорници и управители на плувните басейни, показали отклонения. След отстраняване на несъответствията са издадени 8 заповеди за възстановяване експлоатацията на плувните басейни.