18 месеца условно за смърт на пътя

Наказание 1 година и 6 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок наложи Окръжен съд – Добрич на 23-годишния Севгин С. Ахм. от с. Йовково, община Ген. Тошево.

18 месеца условно за смърт на пътя
Той бе признат за виновен в това, че на 04.12.2010 г. по околовръстния път на Добрич при управление на „Рено Меган” е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 20-годишен младеж. Съдът го лиши от право да управлява моторно-превозно средство и го осъди да заплати на частните обвинители по делото – родителите на починалото момче, платения от тях адвокатски хонорар. Те оттеглиха предявените граждански искове от по 80 хил. лв. на човек, с намерение да търсят правото си на обезщетение пред гражданския съд.

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си, Окръжен съд – Добрич разгледа делото по института на съкратеното съдебно следствие. С неговите разпоредби е съобразено наложеното на Севгин наказание.

По делото е установено, че на 03.12.2010 г. около 23,30 ч. пострадалият, свидетел по делото и подсъдимият са тръгнали от с. Йовково за гр. Варна с лек автомобил „Рено Меган”. Севгин управлявал колата, на предната седалка до него седял свидетелят, а пострадалият – на задната седалка. Около полунощ те се намирали на околовръстното шосе на гр. Добрич. Автомобилът се движел с включени фарове на къси светлини. Асфалтът бил мокър и валяло дъжд. Севгин управлявал „Реното” със скорост около 130 км в час. Преди да навлезе в десния завой на околовръстното шосе бил заслепен от насрещно движещ се микробус. Подсъдимият загубил контрол върху управлението на „Реното” и автомобилът продължил движението си по допирателната на завоя, пресякъл диагонално лентата за насрещно движение и преминал върху левия банкет. При движението му върху банкета настъпил удар между дясната част на колата и дърво, после предната част на автомобила се блъснала в друго дърво, след което той се завъртял около вертикалната си ос и се установил в покой. Произшествието станало около 5 ч. на 04.12.2010 г. При удара 20-годишният младеж получил наранявания, но бил в съзнание, стенел и останал да лежи до колата. Севгин веднага след инцидента съобщил на полицията за случилото се. На местопроизшествието пристигнал екип на „Бърза помощ” и пострадалият бил отведен в МБАЛ – Добрич, където починал няколко часа по-късно.

Съдебно-медицинската експертиза е установила, че младежът е получил множество тежки травми, а причина за смъртта му е остра кръвозагуба от разкъсване на десния бял дроб.

От заключението на назначените по делото авто-технически експертизи Окръжна прокуратура прави извода, че ако водачът на лекия автомобил е бил заслепен от насрещно движеща се кола и е реагирал своевременно и е предприел спиране в този момент, той е имал техническата възможност да предотврати настъпването на произшествието, спирайки автомобила си преди преминаването му върху левия банкет, както при установената му скорост. Максимално допустимата скорост на движение при тези метеорологични условия при включени фарове на къси светлини е следвало да бъде около 46 км в час.

Севгин Ахм. има средно образование, не е семеен, не е осъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест.