9 румънски и 15 български фирми участват в клъстерно изложение по земеделие

То се провежда днес в рамките на проект за създаване на Трансгранични клъстери между България и Румъния и е с акцент върху производството на био-храни и продукти и традиционните за региона храни.

9 румънски и 15 български фирми участват в клъстерно изложение по земеделие

Проектът се изпълнява съвместно от Търговско-промишлена палата - Добрич и Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие – град Констанца, Румъния. През последните 18 месеца в рамките на проекта бяха проведени 40 различни по формат инициативи с повече от 250 участници от двете страни, с цел представянето на клъстерния подход, като един иновативен, модерен и успешен метод за стимулиране на икономическия растеж на малкия и среден бизнес в трансграничния евро-регион Добруджа.


 

С клъстерните панаири фирмите от двете страни, повярвали в идеята за подобен род коопериране и проявили желание за обединяване и сътрудничество в рамките на три дни, ще представят на жителите на община Добрич продуктите и услугите, с които биха искали да участват в новите бизнес обединения. Утре изложението е посветено на иновациите, а в петък – на туризма и по-конкретно на алтернативните му форми. И трите форума са в сградата на Международния колеж.

 

Това са и участниците в първите трансгранични клъстери в евро-регион Добруджа. Трите трансгранични клъстера са в процес на подписване на меморандуми за сътрудничество и партньорство, което да продължи и след приключване срока на действие на проекта.  Тяхна основна цел е стимулиране на бизнес развитието и икономическия растеж на регион Добруджа.

 

p1250044_600

 

p1250054_600