Учители, читалищни деятели, ученици и просветители от община Добричка получиха награди в навечерието на 24 май

Отличия и признателност за делото получиха пазителите на българската просвета и култура на специален концерт, организиран от Община Добричка

Учители, читалищни деятели, ученици и просветители от община Добричка получиха награди в навечерието на 24 май

На празничния концерт, организиран от Община Добричка по случай 24 май, Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност присъстваха кметът на Община Добричка Соня Георгиева, д-р Даниела Димитрова, председател на добричкия Общински съвет, Мая Димитрова, народен представител, Светлана Василева, началник на РУО Добрич, представители на Военното окръжие Добрич, представители и дейци на образованието и културата в община Добричка, директори на образователни институции, учители и ученици, председатели и секретари на читалища, самодейци, общински съветници, общинска администрация, кметове и кметски наместници.




„Датата 24 май свързва милиони от цял свят, дата, която можем спокойно да наречем денят на българите“, заяви в поздравителното си слово кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Тя допълни, че в общината читалищата не са анахронизъм, любителското творчество и художествената самодейност не са отживелица, а спонтанното откровение на талантливите и потребност да се изявиш и да създадеш нещо ново. Соня Георгиева изрази своята благодарност към всички всеотдайни просветители и културни дейци. „Днес празнуваме безусловната потребност да бъдем грамотни, любознателността, завещана ни от векове и приветстваме тези учители, за които докосването до детския свят е мисия свята, а възможността да предадеш знание е най-съкровеният диалог“, заяви кметът Соня Георгиева. Тя посочи, че във времето на нейното управление основна задача е била да не допусне затварянето на нито едно училище или детска градина, защото училището е със знаково присъствие във всяко село и център, който крепи общността. Тя припомни, че в новата учебна година своите възпитаници ще посрещнат две нови детски градини, изградени изцяло със средства от общинския бюджет – в селата Стефан Караджа и Бранище.

Десетки директори на училища и детски градини, учители, ученици, читалищни и културни дейци получиха грамоти и цветя в знак на признателност за отговорността да образоват и просвещават, която те отстояват ежедневно.