Одобрен е проект на община Тервел за подмяна на водопровод

Улици в селата Безмер и Орляк ще имат нови водопроводи

Одобрен е проект на община Тервел за подмяна на водопровод

През лятото на 2022 г. бе обявен прием за остатък от средствата по общинската мярка на Програма за развитие на селските райони 2014-2020.



Всяка от 215-те имащи право да кандидатстват общини можеше да кандидатства с два проекта, вторият от които за енергийна ефективност на общинска сграда. Община Тервел кандидатства с проект за основен ремонт на участъци от водопроводната мрежа в селата Безмер и Орляк и с проект за поставяне на фотоволтаици за производство на електроенергия за собствени нужди на покрива на сградата на общинската администрация.

Днес Държавен Фонд „Земеделие“ публикува списък с одобрени проекти за водопроводи на 35 общини, сред които и Община Тервел. Проектът е получил максималният възможен за процедурата брой точки и е на стойност 1 570 343,60 лв. без ДДС.

Инвестицията е в селата Безмер и Орляк. Улиците 6-та и 32-ра в с.Безмер и 2-ра, 5-та и 25-та в с.Орляк ще имат нови водопроводи, а пътното платно ще бъде изцяло преасфалтирано след ремонта ( т.е. не само по трасето на изкопите). Инвестицията по проекта включва:

За с.Орляк: 2102,80 метра водопроводни тръби, 101 бр. сградни отклонения, 18 бр.пожарни хидранти, 5 шахти,  15 бр. връзки със съществуващи проводи, 11 998,56 кв.м. пътна настилка;

За с.Безмер: 755 метра водопроводни тръби, 38 бр. сградни отклонения, 8 бр.пожарни хидранти, 13 бр. връзки със съществуващи проводи, 3461,70 кв.м. пътна настилка.

За подготовката на проекта не е ползвана консултантска помощ. Предварителните разходи са само за изготвяне на техническия проект и възлизат на 6 000 лева. Проектирането е възложено чрез обществена поръчка , спечелена от проектантска фирма от гр.Ямбол.

Предстои работа по обществената поръчка за избор на изпълнител на строителни работи и на строителен надзор . Едва след възлагането им ще стане възможно изпълнението на строителните дейности.

Крайният срок за изпълнение на проекта е 30 юни 2025 г.