Писателката и учител Дияна Боева получи награда на Международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий“

Дияна Боева е учител по български език и литература в ЕГ „Гео Милев“ в гр. Добрич

Писателката и учител Дияна Боева получи награда на Международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий“

Наградата за хуманитаристика на Международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий“ беше връчена на добричката учителка и писател Дияна Боева на специална церемония в София. Право на участие в престижния конкурс имат учители, работещи в училища с изявени в областта на хуманитаристиката деца. Изискването е през последните три години учениците да са били класирани от 1 до 15 място в Националния кръг от олимпиадата по български език. 



Дияна Боева е родена в гр. Добрич, завършва специалността „Българска филология“, преподава български език и литература, редактира класическа и съвременна европейска проза. Публикува текстове в различни всекидневници, както и в литературни издания и сборници. Автор е на сборника с разкази "Вселенските улици на мълчанието" (2010), както и на романите "Писма за оригами" (2016) и "Невинни" (2020). Нейният проект "The Literature Blog: Зона за четене и писане" получава първа награда на Осмото издание на конкурса (2011) на Департамента за усъвършенстване на учители - София (СУ "Св. Климент Охридски"), за иновации в образованието. През 2013 г. получава наградата на Столичната библиотека за курса си за творческо писане, както и награда от МОН за практики, които обвързват литературата с гражданското образование. Участва като гост-редактор в проект на Министерството на културата за оперативна критика. Един от водещите е на рубриката "Нещо за четене" (2012-2013) по "Дарик" радио. Води курсове по творческо писане, включително и във виртуални платформи. През 2020 г. нейният проект Творческа лаборатория: "Текстът Георги Марков" печели Първа награда в конкурс на УчИ-БАН и МОН.

По повод наградата си от Международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий“ Дияна Боева написа в социалните мрежи:

„Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: „Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?”, то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?”, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил: той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.” (Из "За буквите", Черноризец Храбър)

СНИМКА: FB