Националната педиатрична болница вече има одобрен устройствен план

Националната педиатрична болница вече има одобрен устройствен план
Националната педиатрична болница вече има одобрен подробен устройствен план. Това съобщиха министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков

„Другата добра новина е, че държавата ще се включи и в изграждането на детската болница в град Бургас. Това е изключително важно, защото по този начин създаваме мрежа за майчино и детско здравеопазване в страната. Така с бъдещата Национална детска болница в София, детската болница в Бургас и вече стартиралото изграждане на детския комплекс в болница „Св. Георги“ в Пловдив, затваряме целия цикъл“, обяви министър Меджидиев.


„Преди 3-4 месеца казахме, че ще финализираме тази част от процеса и днес заставаме пред вас щастливи, че това се случи, защото положихме огромни усилия. Ще изградим чисто нова болница без компромис в проектирането и строителството“, посочи министър Шишков. Той уточни, че единственият минус на парцела били два частни имота, но вече са подписани предварителни договори със собствениците и този казус е разрешен. Министър Шишков посочи, че на следващ етап ще бъде показана и 3D визуализация на Националната педиатрична болница. По думите му, до две години и половина се очаква изграждането да бъде напълно завършено.


Министърът на здравеопазването припомни, че освен сградата на Националната педиатрична болница, на терена в Горна баня ще има също хотел за родители, рехабилитационен център, който ще се възползва от наличието на минерален извор, търговска част и подземни паркинги. „Ще се постараем наистина болницата да е от нивото на най-добрите европейски детски болници“, посочи д-р Меджидиев.


„Комплексната педиатрична помощ е един от основните проблеми на нашата страна в областта на детското здравеопазване. Изготвената от нас структура за бъдещата Национална педиатрична болница включва, както съществуващи към момента клиники в София, така и различни структури, които на този етап все още не фигурират в детското здравеопазване“, заяви д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. Той посочи, че са предвидени около 25 клинични структури, сред които нови са: профилирано Детско спешно отделение, Клиника за палиативно лечение за деца, Научноизследователски център по педиатрия, Симулационен център за обучение на медици, както и Трансплантационен център за деца.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+