Фонд "Земеделие" отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец

Средствата са осигурени по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“

Фонд "Земеделие" отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец. Размерът на помощта е до 100% от разходите за закупуването и прилагането на продукти за растителна защита, разрешени в Република България за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta в оранжерии за домати (зеленчуци), но не повече от 3 500 лв./ха.



Схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“ бе пренотифицирана и е със срок на прилагане от 10.05.2023 г. до 31.12.2029 г. Нотифицираният максимален бюджет за периода на прилагане (2023 - 2029 г.) е 7 000 000 лв.