Ново осветление ще има във всички населени места от община Крушари

Предстои подписването на договор за изграждане на соларно улично осветление във всички населени места на община Крушари

Ново осветление ще има във всички населени места от община Крушари

Проектът е на стойност над 755 000 лв. и в него са включени селата Абрит, Александрия, Бистрец, Габер, Добрин, Ефрейтор Бакалово, Загорци, Земенци, Зимница, Капитан Димитрово, Коритен, Крушари, Лозенец, Огняново, Полковник Дяково, Поручик Кърджиево, Северняк, Северци и Телериг. Ще бъдат монтирани над 1870 броя енергоспестяващи осветителни тела. Захранването им ще бъде изцяло от фотоволтаични панели, като акумулираната през деня енергия, ще обезпечи работния им режим през тъмната част от денонощието. Експлоатацията на нови LED осветителни тела, ще даде възможност както за реализиране на икономии, така й за осъществяване на непрекъснат мониторинг и възможност за контрол на системата за външно изкуствено осветление в реално време. Финансирането на проекта е обезпечено от Националния план за възстановяване и устойчивост.



Това е третия проект на община Крушари в областта на внедряване на мерки за енергийна ефективност, свързан с промяна на цялостната концепция на общината за ползването на енергия от възобновяеми енергоизточници, намаляване на разходите за ползваната от общинските звена електрическа енергия.

През м. септември 2022 е пусната  в експлоатация фотоволтаична централа, монтирана на покрива на Общинска администрация, с която да покрива собствените си нужди от ел.енергия.

Проектът за изграждане на соларно улично осветление в селата Крушари, Телериг, Лозенец и Бакалово е пред завършване. Стойността му възлиза на 1 375 935 лв., финансирани по Програмата за развитие на селските райони

До края на 2023 г. предстои реализирането на още няколко проекта, свързани с прилагането на мерки за енергийна ефективност в други общински обекти.