Дълги дебати в ОС предизвика разходването на кредита за новия център на Добрич

Съветниците трябваше да дадат съгласие Кметът на общината да плати изработването на техническия проект, както и да бъдат платени средства за строителните дейност

Дълги дебати в ОС предизвика разходването на кредита за новия център на Добрич

Искането за бъдат платени 540 000 лв. с ДДС за извършване на плащания по договор за обществена поръчка с предмет: „Изготвяне на инвестиционен проект във фази „техническа“ и „работна“, въз основа на разработения идеен проект и упражняване на авторски надзор при изпълнение на строителството за обект: „Развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на град Добрич, бул. 25-ти Септември, пл. Възраждане и пл. Свобода“ се прие без възражения от общинските съветници на Добрич.



Спор и дълъг дебат обаче предизвика   другата част от докладната- да бъдат усвоени до 3 399 000 лева с ДДС за възлагане на строителните дейности за първия етап на проекта. Като основните аргументи бяха, че не е посочено за какво ще се изразходва тази сума, която е 1/3 от кредита.

Иво Пенчев от ГЕРБ поиска да разбере за какво ще се използват тези пари и заяви, че без тази информация е все едно да се даде празен чек на Общината. По думите на заместник-кмета  инж. Пенчо Керванов средствата са необходими, за да бъдат поръчани клинкерните павета, които ще бъдат новата настилка на центъра. И обясни, че средно около 100 лв./кв.м ще струват клинкерните павета при около 11 декара площ, а цуната на труда е  25-27 лева на кв. метър.

Кметът Йордан Йорданов разясни, че ако сега бъдат гласувани средства за строителството, то може да започне още до края на май. Въпреки това мнозинството от съветниците не приеха да се гласуват средства, преди да има ясна количествено- стойностна сметка за дейностите. Нежля Амди-Ганева заяви, че ще гласува против усвояването на тези близо 3,4 млн. лева, защото по думите й ще наруши решение, взето миналата година, а то е средствата да бъдат отпускани, едва след като има количествено-стойностни сметки, одобрена от Общинския съвет.

В крайна сметка съветниците решиха да се платят 540 000 лв за техническия проект и отхвърлиха да се отпуснат на този етап  3 399 000 лв. за строителството.