Съдът обявява присъдата по дело за смъртта на велосипедист

Окръжен съд – Добрич в сряда ще обяви присъдата по наказателното дело срещу 59-годишния Иван Д. Ив. от Добрич. Той е подсъдим по обвинение, че при управление на лек автомобил по непредпазливост е причинил смъртта на 34-годишен мъж от с. Любен Каравелово, община Аксаково.

Съдът обявява присъдата по дело за смъртта на велосипедист

Днес Окръжен съд – Добрич, прие съдебно-медицинска експертиза, в която вещите лица констатират, че пострадалият колоездач е бил в тежка степен на алкохолно опиянение и не е бил в състояние адекватно да възприема действителността, нито да предотврати пътно-транспортното произшествие. От медицинска гледна точка, той не е можел да пази равновесие и нито да управлява велосипеда.

В обясненията си пред съда подсъдимият заяви, че се признава за виновен за пътно-транспортното произшествие, но не се признава за виновен за смъртта на пострадалия в него.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че според обвинителният акт на 10 ноември 2009 г. около 17,30 ч. при настъпващата тъмна част на денонощието подсъдимият е управлявал личния си лек автомобил „Рено Клио” в посока от Добрич към град Варна. До него седяла свидетелка по делото. Наближавайки разклона за с. Стефаново, на около 500 метра преди него и на прав участък от пътя „Реното” се разминало с колона от насрещно движещи се автомобили. В същото време по същия път и посока се движел пострадалият с велосипед. Колелото не било оборудвано със светлоотразители. Иван шофирал на къси светлини със скорост 80 км в час.


 

Той не забелязал движещия се пред него велосипедист и последвал удар между двамата. 

 

Подсъдимият веднага спрял и заедно със спътничката си видели пострадалия. Те съобщили за инцидента на телефон 112. Пристигналият екип на „Бърза помощ” отвел 34-годишния в МБАЛ – гр. Добрич, където бил лекуван до 02.12.2009 г. След изписването му пострадалият бил настанен в дома на брат си в с. Любен Каравелово, област Варна. На 28.12.2009 г. състоянието му започнало да се влошава, но не била потърсена медицинска помощ, защото нямал личен лекар. На 08.01.2010 г. близките му повикали „Бърза помощ” и той бил отведен в УМБАЛ „Св. Марина” в гр. Варна, където починал същия ден.

Назначените химически експертизи установили, че подсъдимият Иван не бил консумирал алкохол, а пострадалият имал в кръвта етилов алкохол с концентрация 4,36%.

Комплексната експертиза посочва, че вероятната скорост на движение на „Реното” е била около 80 км в час, а велосипедът е бил без светлоотразително стъкло върху задния калник.