Албена Симеонова: Ще продължавам да работя за Добрич и Добруджа

Според депутата от 48 Народно събрание Албена Симеонова коалицията „Продължаваме промяната и Демократична България“ ще има поне един депутат в следващия парламент

Албена Симеонова: Ще продължавам да работя за Добрич и Добруджа

Албена Симеонова е еколог, председател на Българска асоциация на Биопроизводителите, член на Борда на Международната федерация на биоземеделските движения IFOAM EU. Тя е и биофермер от с. Любеново, община Никопол. В стопанството и́ се отглеждат по биологичен начин винени лозя и зърнени култури. Произвежда биологично вино. Председател  е на Фондация за околна среда и земеделие – една от най-старите неправителствени организации в страната. Организирала и участвала в множество екологични кампании на регионално, национално и международно равнище.



Как приемате 10 място в листата на коалицията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за предстоящите избори на 2 април? 

Ситуацията е малко по-различна, по скоро много по-различна. Знаете, че има коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, "Демократична България" е от 3 партии и „Зелено движение“, като най-малка, получи най-малко избираеми места. Изобщо не става въпрос за конфликти или сръдни, а е съвсем нормално, така че приема се. Важното е, че водачът е от „Демократична България“ - Ивайло Мирчев. И много, много важно е това, което всички добричлии искаха - местен човек. Ето че сега имате водач на листата на коалицията от Добрич.

Листата е чудесна. Добър екип е сформиран и ще се получат добри резултати за коалицията в Добрич, а на всички, които ми се обадиха - земеделски производители, селяни и граждани и хора, които държаха да участвам в листата, аз ще помагам от последното 10 място, и който пожелае, може да гласува за мен с преференция.

Какво успяхте или не успяхте да свършите като депутат в 48 Народно събрание?

Моят профил, знаете че е земеделие и опазване на околната среда, така че повечето от нещата, по които работих бяха свързани с това. Още повече, че в Демократична България бях единствения експерт, който се занимава със земеделие и има необходимата експертиза. Имам много неща за довършване.

Онова, което трябва да се случи в следващото Народно събрание чрез колегите от комисията по земеделие или приятелите от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, това са:

- законът за индустриялния коноп, който беше подкрепен от всички политически партии, освен БСП. Сигурна съм, че ще бъде приет. Ще създаде един сериозен поминък, включително в Добруджа, където климатичните условия са изключително подходящи за отглеждане на тази култура;

- законът за ползване на земеделските земи, чрез който се дава предимство на местните животновъди за наемаме на пасищата, мина на първо четене в комисията по земеделие. Имаше дребни забележки от страна на юристите. След отстраняване ще може да се внесе отново за разглеждане. Там нямаше никакви обструкции, никой не е гласувал „против“;

- да не се облагат земеделските производители, които имат доход до 100 хил. лв., което ще бъде едно сериозно облекчение за всички земеделци - най-вече за малките, средните и фамилните ферми; 

- законът за устройство за черномоското крайбрежие, който да прекрати застрояването на крайбрежието. При нас някак си сме останали съхранени, за разлика от южното черноморие, но това трябва да се облече, разбира се, в законови рамки. 

Решен ли е казусът „Болата“?

Намерен е вариантът - вече има решение на Министерството на околната среда и водите и парламента. Пътят до "Болата" вече е изваден от резервата, може да бъде ремонтиран по всяко време. Вече няма предпоставка, в която да се каже: „Не може да се реши проблема с Болата“. Вече този проблем може да се реши и е в ръцете на местните власти. Трябва и дивото къмпингуване да се урегулира, защото иначе българското крайбрежие ще се превърне в клоака.